Prima dezlegare din Postul Mare al Pastelui. Pestele din Piata Obor s-a vandut ca painea calda
Marti este zi de dezlegare in Postul cel Mare. Zeci de tone de peste au fost pescuite direct de pe tarabe de clientii care au asteptat marfa proaspata, cu plasele larg deschise.
Majoritatea romanilor au preferat speciile autohtone si - daca se poate - exemplare de captura. In functie de portofel, au ales crapi uriasi, dar si carasi pitici, hamsie, stavrid si guvizi.
Cu aceeasi materie prima s-au pregatit pentru Buna Vestire si restaurantele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vartejuri domoale starnesc incredibile arome, in restaurante si bodegi pescaresti. Borsul de Buna Vestire se pune la fiert cu o zi inainte, astfel incat simfonia legumelor sa se intrepatrunda cu cele 3-4 soiuri de peste.
"Bucatar: - Capatani de crap, burta de crap, burta de somon...
Reporter: - Dar ceva peste ati pus?
Bucatar: -Sigur ca da. File de crap salbatic, fileuri de somon"
Intre timp, un aghiotant frige materia prima de saramura. Dupa reteta clasica, piperul si sarea se pun abia la sfarsit, odata cu zeama.
Pofta vine si mai puternic daca incepi epopeea de cand pestele se prinde-n minciog... chiar daca pescuiesti, cu plasa in mana, in piata.
Un microsistem de mare si delta sta expus, cu o zi inainte de Buna Vestire, in cuvele refrigerate din piete, cum e si cazul Pietei Obor din Bucuresti.
"Suntem traditionalisti, de ce sa va mint. Noua ne place crapul, facem saramura frumos cu sotiile, ne distram, bem un pahar de vin alb si gata", spun clientii.
Doar la Piata Obor s-au vandut, de la 7 dimineata si pana la 12, peste 3 tone de peste. La standurile unde sunt expusi monstrii Dunarii, curatatorii au facut febra musculara manuind macetele. Clientii isi aleg pestele de cand e inca viu si iau ce le trebuie - capete si burti pentru bors sau fileuri si rondele pentru saramura si gratar.
La sarbatori romanesti, romanii prefera pesti romanesti, crescuti in balti de langa Bucuresti sau in cherhanale din Delta, dar mai ales de captura marina.
Multi cumparatori au plecat nu doar cu carnea, ci si cu punga de icre. Cum ar fi un barbat extrem de norocos. Intr-un crap de 6 kilograme, a gasit...
"V-am spus, un kilogram jumatate!", a explicat norocosul.
Salate de icre ramane insa pentru dupa Buna Vestire.