Pozitia Patriarhiei fata de impozitarea veniturilor Bisericii. "Suntem tinta atacurilor comandate din presa"
Biroul de Presa al Patriarhiei Romane a prezentat punctul de vedere al institutiei referitor la articolele din presa privind proprietatile Bisericii si necesitatea impozitarii acesteia.
Comunicatul Patriarhiei se refera la un articol de pe site-ul Adevarul, care ar „contine exagerari referitoare la proprietatile si veniturile Bisericii Ortodoxe Romane”, dar face si precizari mai generale privind latura economica a activitatii BOR. Biroul de Presa al Patriarhiei afirma ca se ignora cheltuielile Bisericii si se vorbeste doar despre veniturile si proprietatile acesteia.
„Faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este bine organizata si are capacitatea de a-si administra eficient proprietatile trebuie apreciat si promovat, iar nu invidiat si denigrat. Cele aproximativ 800 de institutii si programe socio-medicale si educationale (cabinete medicale, cabinete de consultanta, camine si centre pentru batrani, copii si alte persoane defavorizate, gradinite etc.), pentru sustinerea carora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt sustinute in imensa lor majoritate tocmai din veniturile obtinute corect si transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane.”
In comunicat se specifica si faptul ca BOR, fiind autocefala, „nu este sustinuta financiar sau politic de vreo confesiune religioasa sau organizatie crestina din strainatate. Aceasta explica, in mare masura, si faptul de ce ea este permanent tinta atacurilor comandate din presa romaneasca, in special a celor de la publicatia Adevarul.” Se reaminteste si faptul ca in Romania, cultele au un statut similar cu cel din majoritatea statelor UE.
Potrivit reprezentantilor BOR, „presiunea mediatica pentru o eventuala impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a sustinerii activitatilor social-educationale si social-filantropice ale acesteia si o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Romane in societate. Biserica este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta discutie este abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice. Pana in prezent a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist.”
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, biserica, cheltuieli, venituri, Patriarhia Română, proprietati,
Dată publicare:
26-08-2015 12:48