Povestea lui Robert, un american de origine română venit în țară să-și descopere rădăcinile
Tot mai mulţi urmaşi ai românilor care au emigrat acum un secol în Statele Unite ale Americii vin la noi ca să-şi descopere rădăcinile.
Astfel, se dezvoltă așa numitul turism genealogic. Străinii cu sânge românesc vor să vadă casele în care au locuit străbunicii lor, şcolile în care au învăţat şi locurile prin care s-au plimbat. În unele zone, însă, curioşii nu mai au ce să găsească.
Robert s-a născut şi a crescut în statul Illinois, din SUA. Acum are 71 de ani şi a venit în Timişoara să descopere locul din care a plecat tatăl său, când avea doar 2 ani. Familia a decis atunci să se mute peste ocean şi a pierdut orice legătură cu ţara de origine. Curios, Robert a studiat actele lăsate de bătrâni, a strâns câteva informaţii şi a pornit în excursie.
Robert: „Am două adrese, una ce cred că a fost a magazinului de pantofi a tatălui unchiului meu, era pantofar, iar cealaltă cred că a fost locuinţa lor. "
Bărbatul a apelat la un ghid de turism, care să îl ajute.
Ghid: „Asta ar putea fi casa.”
Robert: „Da, ar putea fi.”
Ghid: „Nu cred că au schimbat numerele.”
Reporter: „Cine a locuit aici?”
Turist: „Străbunicul meu, unchiul, fiecare cu familia sa."
Această cercetare a urmelor strămoşilor se numeşte turism genealogic şi prinde tot mai mult teren în întreaga lume. Numai în acest an, în Timişoara au sosit zeci de vizitatori americani, care au origini romaneşti.
Alexandra Irimia, cercetător genealogic: „De obicei, se porneşte de la un bunic. Mergem în satul unde s-a născut respectivul bunic, vizitam biseria unde s-au cununat membrii familiei, vizitam cimitirul, căutam morminte care ar putea să aparţină familiei. Șansele sunt undeva la 50 la sută să le găseşti."
Ludovic Satmari, ghid de turism: „Mai ales din Statele Unite. Vin de obicei oameni care sunt la pensie şi care au timp să îşi facă cercetarea genealogică.”
Robert: „Nu m-am aşteptat să găsesc lucruri concrete, nu ştiam dacă voi găsi casa. A fost important să fim în zonă şi să o văd cum arată. Bine, acum e diferită. Nu am rude în viaţă care au locuit aici, nu mai e nimeni aici să pun întrebări."
La sfârşitul secolului al XIX-lea, aproape 150.000 de români care au emigrat s-au stabilit în Statele Unite ale Americii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!