Porcul vietnamez, o noua delicatesa de Craciun pe masa romanilor. Gustos si fara colesterol
Pare greu de crezut, dar traditionalul porc romanesc are un adversar puternic. Nu stim cum i se spune lui Ghita in Vietnam, dar este din ce in ce mai clar ca asiaticul, mititel si negru la culoare, are tot mai mult fani.
Carnea lui seamana cu cea de curcan: e mult mai slaba decat a godacului obisnuit. Asa ca anul acesta, vanzarile s-au dublat.
O carne fara grasime, deschisa la culoare, cu un gust usor diferit de tot ce stiti.
El este porcul vietnamez, sau porcul-fara-colesterol, asa cum este cunoscut in restaurantele internationale. Primii care l-au incercat au fost romanii care au lucrat in stainatate.
Acest crescator din Constanta a cumparat, in urma cu doi ani, din Belgia, doi porci asiatici.
Cu timpul, fermierul a descoperit ca, fata de porcul romanesc, musafirii negriciosi se inmultesc mult mai repede.
La patru luni, pot fi dati la monta, iar dupa alte trei luni, apar puii.
Fiind fara grasime, aceasta carne este preferata de cei care fug, in general, de produsele clasice din porc.
Si un iranian stabilit la Floresti, in Prahova, incearca sa profite de pe pe urma romanilor atenti la ce pun in farfurie.
Fermierii spun ca o pereche de porci vietnamezi se cumpara cu 200 de euro, fata de 130, cat costa unii romanesti.
Gata pentru taiere, carnea unui astfel de porc se vinde cu 15 lei kilogramul.