Peste 200 de vanatori din zona Buziasului, judetul Timis, au sarbatorit cu mare fast incheierea sezonului de vanatoare
Mancare traditionala, muzica de petrecere, premii in vanat, dar si multe povesti vanatoresti. S-a intamplat la Balul Vanatorilor, un eveniment care a devenit deja o traditie printre puscasii banateni.
Dupa orice partida de vanatoare urmeaza, desigur, prepararea vanatului. Bucatarii s-au folosit de retete traditionale si le-au pregatit invitatilor gustari reci si calde din carne de vanat, supa de fazan, tocanita de mistret si friptura cu mamaliguta, iar spre dimineata, ciorba de potroace.
Ioan Iolosie, bucatar sef: "Avem aici o friptura de mistret la tava. Am calit carnea in ulei, am adaugat zarzavaturi si legume. Tochitura de vanat este putin mai picanta, asa ca merge o tuica, merge un vin."
Dupa ce si-au facut "incalzirea" pe muzica banateana, invitatii s-au infruptat din delicioasele bucate. La final le-au dat si note bucatarilor.
"Foarte, foarte buna. Minunata. Ca la Balul Vanatorilor din fiecare an", comenteaza o doamna care a incercat preparatele.
"Delicioasa! Nota 10, cu felicitari", este de parere o alta.
Organizatorii au facut si o tombola, cu vanat - aproape 80 de iepuri, fazani, rate salbatice, caprioare si mistreti. Cei mai norocosi au fost strigati de doua ori.
Domnul Ioan este vechi in bransa. Are 89 de ani si se lauda ca isi aminteste fiecare partida de vanatoare. Spune ca fara o buna organizarea si fara arme de calitate, nimic nu poti impusca.
Ioan Laichici, vanator: "Experienta cea mai frumoasa e la mistreti. Cand se fac vanatori organizate, asa cum trebuie, si cu vanatori care-s bine dotati cu armamentul."
Perioada ultimei saptamani din luna februarie nu a fost aleasa intamplator pentru organizarea Balului Vanatorilor.
Ionel Despot, organizator: "In cazul nostru, sezonul de vanatoare 2013-2014 a luat sfarsit odata cu Balul Vanatorilor."
Este deja cel de-al 14-lea an in care vanatorii banateni se reunesc la Buzias, pentru bal.