Peste 1,5 milioane de conturi, blocate de Fisc. Cum a ajuns ANAF sa ii lase fara bani si pe cei care nu au datorii la stat
In goana dupa bani, Fiscul blocheaza si executa conturile a mii de romani cu datorii la stat. In multe cazuri face si abuzuri, pentru ca nu-i anunta pe datornici inainte, asa cum cere legea, iar acestia se trezesc ca nu mai au acces la salariu.
Numai anul trecut, ANAF a executat aproape 1,5 milioane de conturi. Avocatii spun ca singura optiune a celor nemultumiti este sa dea statul in judecata.
In loc sa-l anunte cu doua saptamani inainte ca-i va bloca toate conturile bancare, statul a intrat abuziv in contul de salariu al acestui domn.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"M-am trezit cu contul blocat, aveam o amenda de circulatie, o platisem dar nu am trimis dovada platii, apoi am mers la Finante din nou si am recuperat banii, bineinteles mai putini", declara barbatul.
A durat o luna sa-si ia banii inapoi, iar conturile de salarii, economii si credit i-au fost blocate doua saptamani. Peste 3 milioane de romani si sute de mii de firme au fost in aceeasi situatie in ultimii 2 ani, potrivit rapoartelor oficiale ale ANAF.
"S-au trezit cu banii blocati chiar si in baza unor suspiciuni, nu s-a platit TVA-ul, desi se platise...Contul era blocat si activitatea blocata", declara Andrei Dumitru, reprezentant firme poprite de ANAF.
De la 1 martie, legea s-a schimbat si statul promite ca nu mai intra intr-un cont decat la 30 de zile de cand proprietarul a fost anuntat. Insa legea e tot stramba, pentru ca somatia "poate" fi primita sau nu, dupa cum ne explica un oficial al ANAF.
"Un contribuabil care figureaza cu restante la plata poate primi o somatie care precizeaza natura debitului, suma respectiva si ca trebuie sa o achite in 30 de zile, situatie in care daca nu se conformeaza se va trece la blocarea contului", sustine Ion Busuioc, director general servicii pentru contribuabili ANAF.
Specialistii sustin ca singura solutie este instanta.
"Daca nu ia cunostinta de somatie sau chiar daca ia cunostinta solutia legala este contestatia la executare silita care se solutioneaza la judecatorie intr-un termen de cateva luni", declara Iulia Blaja, avocat.
Blocarea conturilor si executarea silita fara instiintare sau cu instiintare intarziata au adus venituri foarte mari statului. Doar in primele doua luni din acest an incasarile au crescut cu peste 8 procente fata de planul stabilit si fata de aceeasi perioada a anului trecut.