Studiu: Comportamentul sexual al tinerilor ROMANI. 16% nu au folosit NICIODATA prezervativul


Ultimul update: Joi 11 Octombrie 2012 03:13
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2012 16:00
Categorie: Stiri Sociale
Oameni

Mai mult de 62% dintre tinerii romani si-au inceput deja viata sexuala. Este concluzia unui studiu efecturat de Asociatia Tineri pentru Tineri.

Aproape 70% dintre tineri afirma ca au utilizat prezervativ la primul contact sexual, insa doar 46% dintre cei care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit intotdeauna un prezervativ.

Datele studiului arata ca debutul in viata sexuala se realizeaza, in medie, la varsta de 16 -17 ani (17,5 ani la fete si 16,1 ani la baieti), doua treimi dintre tineri definind primul contact sexual "ca fiind cu un/o iubit(a)".

In ceea ce priveste durata relatiilor cu partenerii de la primul contact sexual, pentru 43% dintre respondenti au spus ca actul sexual are loc, in general, dupa cateva luni.

"Printr-o analiza comparativa a datelor existente, se poate remarca faptul ca utilizarea metodelor moderne de contraceptie este in crestere, insa procentul actual de utilizare nu este unul suficient. Asadar, in 1999, 40,2% dintre barbati si 28% dintre femei declarau ca au utilizat o metoda moderna de contraceptie la primul contact sexual. In 2004, 64,6% dintre barbati si 44,7% dintre femei utilizasera contraceptia moderna la debutul in viata sexuala", arata initiatorii studiului.

Cele mai recente date (2011) arata ca 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual, principalele motive pentru care apeleaza la aceasta metoda de protectie fiind evitarea sarcinii (inovcata de 70,3%), prevenirea unei infectii cu transmitere sexuala (49,9%), neincredere in partener (18%) si dorinta partenerului (4,3%).

In acelasi timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifica acest comportament prin faptul ca acel contact sexual a fost neprevazut (36%) sau prin increderea in partener (28%).

Cele mai recente date arata ca trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener, in ultimele trei luni.

"Ingrijorator este ca doar 46% dintre tinerii care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit intotdeauna un prezervativ in timpul acestor contacte", mai spun initiatorii studiului.

Potrivit sursei citate, in 2009, la nivel european, 28% dintre tineri nu au vorbit cu primul lor partener sexual despre contraceptie, inainte de a avea raporturi sexuale pentru prima oara. Acest procent creste la 35% cand vine vorba de partenerul sau partenera curent(a).

Dintre cei care nu au discutat cu partenerul(a), 16% au declarat ca sunt prea "stanjeniti" si alti 16% au presupus ca partenerii se ocupasera de contraceptie.

In prezent, trei sferturi dintre tinerii romani au declarat ca au discutat cu partenerul despre folosirea prezervativului, iar aproape jumatate dintre ei (47,4%) spun ca a existat cel putin un caz in care partenerul a cerut folosirea prezervativului. Dintre respondentii carora li s-a solicitat asta, 18,2% au refuzat sa foloseasca prezervativul.

Concluziile studiului, pe scurt:

- 62% dintre tineri in general si-au inceput viata sexuala, comparativ cu numai 47% dintre liceeni, realizatorii studiului concluzionand ca tinerii educati, care urmeaza un liceu, isi incep viata sexuala mai tarziu;

- 65% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani au facut prima data sex din dragoste, cu parteneri stabili;

- 13% dintre tinerii de 15 - 24 de ani au facut prima data sex la prima intalnire;

- 18% dintre elevi au avut prima experienta sexuala la cateva zile dupa prima intalnire;

- 16,3% dintre tinerii de 15 - 24 de ani care si-au inceput viata sexuala nu au folosit niciodata prezervativul;

- 6 din 10 tineri - 59,1% - au vrut sa foloseasca prezervativul cu partenerul, dar dintre acestia 20,8% au fost convinsi de partener sa renunte la prezervativ;

- tinerii sunt suficient de bine informati despre infectiile cu transmitere sexuala. Aproape 2 din 10 tineri cred ca o persoana nu e infectata cu boli cu transmitere sexuala daca nu reprezinta niciun simptom vizibil. 1 din 3 tineri nu au stiut ce sa declare in acest sens si nu au avut nicio opinie despre infectiile cu transmitere sexuala si HIV/SIDA;

- 47% dintre tineri sunt de parere ca infectarea cu HIV are in toate cazurile manifestari evidente sau nu au nicio parere formata despre acest lucru.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO