Ce trebuie sa stiti daca vi se ridica masina in urmatoarele 45 de zile. Decizia ICCJ a impartit primariile in doua tabere
Atentie soferi, ridicarea masinilor parcate neregulamentar este ilegala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca hotararile de consiliu local in baza carora erau luate masinile nu pot actiona asupra dreptului la proprietate al unui cetatean.
Unele primarii au transmis ca vor respecta decizia, in timp ce altele spun ca pana la publicarea ei in monitorul oficial vor continua sa ridice autoturismele. Afacerea s-a dovedit profitabila pentru initiatori, pentru ca soferii plateau foarte mult ca sa-si recupereze masina.
Soferii se lupta zilnic pentru a gasi un loc de parcare. Unii isi lasa masina la intamplare si pot fi sanctionati cu 400 de lei. In plus, fata de amenda, in sectoarele 1 si 6 din Capitala si orase cum ar fi Brasov, Sibiu, Timisoara sau Iasi, firmele de ridicari iau masinile si le duc intr-un centru special, de unde ghinionistii le recupereaza dupa ce platesc intre 200 si 700 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inalta Curte a decis luni ca este ilegal sa sechestrezi propietatea unui cetatean printr-o decizie luata de un consiliu local.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului: "Au existat si exista foarte multe plangeri si la instante ca urmare a acestor hotarari diferite ale consiliilor locale si dorinta oamenilor de a exista o reglementare unitara la nivelul intregii tari."
Acum, decizia instantei va ajuta soferii sa castige procesele deschise impotriva firmelor de ridicari. Cateva primarii, cum ar fi cea de la sectorul 1 sau din Iasi, au anuntat ca de luni nu mai ridica masini.
Desi semnul interzice stationarea, soferii care au masinile parcate in zona pot sta linistiti, pentru ca acestea nu vor mai fi ridicate potrivit deciziei instantei. Insa ei pot primi amenzi de la politia rutiera, care pot ajunge la 400 de lei.
Altele, cum sunt cele din Sibiu, sau Brasov, vor continua actiunea, pana cand decizia instantei va fi publicata in Monitorul Oficial, adica inca 45 de zile. Politia Rutiera poate dispune ridicarea unei masini care blocheaza accesul intr-un spital sau circulatia mijloacelor de transport in comun.