Obiceiul Babelor din luna martie. Cum alegem ziua care ne arată cât de bine ne merge tot anul
Numele oficial al lunii martie a influenţat, în ultimele decenii, generalizarea denumirii sărbătorii care cade la 1 Martie, Mărţişor, în defavoarea altor denumiri mai vechi, cum ar fi Dochia, Dragobete.
Conform tradiţiei populare, primăvara începe cu Baba Dochia şi zilele ei, cunoscute drept ''Zilele babei'' (primele 9 sau 12 zile ale lunii martie).
Babele în luna martie
Zilele babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia, după unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.
Conform tradiţiei, babele sunt personaje ale mitologiei populare româneşti, care apar la începutul lunii martie pentru a veşti venirea primăverii. O legendă veche spune că în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să îşi dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puţin mai cald, în timp ce iarna permite primăverii să aducă natura la viaţă.
Cum ne alegem baba
Babele este o tradiţie românească ţinuta de toţi românii.
Aceasta are loc de pe 1 şi până pe 9 martie. Fiecare român îşi alege o babă, respectiv o zi. Aşa cum va fi baba pe care omul şi-o alege, aşa va fi şi firea omului în anul ce vine.
Unii bătrâni spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa îi va merge omului în anul acela. Şi anume, dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine. Totuşi, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.
Un fapt care atestă vechimea acestei tradiţii este lipsa adevăratelor origini. Precum în cazul interpretării zilelor, există şi mai multe modalităţi prin care oamenii îşi aleg babele. Una dintre acestea se referă la alegerea oricărei babe, între 1 şi 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. Dacă ziua persoanei se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă baba născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie. Iar dacă data naşterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7 = 8. Aşadar, baba este pe 8 martie.