O noua meserie isi face loc in Romania, ca in tarile civilizate: mediatorul
Complet straina pana mai ieri, profesia de mediator castiga teren si in Romania. Sunt interesati cei care vor sa aiba o asemenea ocupatie, dar si cei care stiu ca-si pot rezolva mai usor problemele decat in instanta.
In tari civilizate, ca Germania sau Olanda, de exemplu, 60% dintre litigii se solutioneaza pe calea medierii, fara ca oamenii sa mai piarda ani intregi prin tribunale.
Iulian Chiriac a apelat la serviciile unui mediator in incercarea de a-si recupera cei 10.000 de lei imprumutati fostei iubite, ca sa isi cumpere un autoturism.
Mediatorul poate interveni in cazuri de partaj, mostenire, somatii de plata, divort, malpraxis, cauze penale... si lista poate continua. In toate marile orase se tin cursuri pentru cei care vor sa fie mediatori.
La aceste cursuri se poate inscrie orice persoana cu studii superioare, dar fara cazier. Trebuie sa aiba trei ani vechime in munca si 4.300 de lei in buzunar, pentru taxa. Dupa 80 de ore de curs devine mediator si poate fi autorizat, in urma unui examen.
De regula, o sedinta de mediere incepe de la 100 de lei. Pretul creste in functie de complexitatea cazurilor. Cert este ca, in doar cateva ore, partile in conflict se pot intelege si nu mai ajung la proces.