O inima noua bate in pieptul unui barbat de 48 de ani din Brasov. Donatorul este victima unui accident vascular-cerebral

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57

El a primit-o in urma unui transplant facut la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.

Sotia lui, care nu s-a miscat o clipa de langa el, spune ca s-a intamplat o minune de sarbatori, pentru ca barbatul ei a mai fost chemat pentru interventie si in urma cu o luna, insa atunci medicii nu i-au putut face operatia pentru ca i-au depistat o infectie in organism.

Donatorul este un barbat de 41 de ani, victima unui accident vascular-cerebral. Interventia a durat patru ore si jumatate. Mai multe echipe de specialisti au prelevat organele barbatului aflat in moarte cerebrala; un rinichi a fost dus la Cluj, iar celalalt rinichi si ficatul au ajuns la Bucuresti, unde vor salva alte vieti. Pacientul de 48 de ani din Brasov a primit telefonul salvator luni seara.

Maria Alupoaiei, sotia pacientului: "In ultimul an s-a agravat, avea un stent, probleme de respiratie foarte mari, nu mai putea sa respire, aveam aparat de oxigen acasa, a fost foarte vesel. Mi-a zis sa-l astept tot aici pe hol ca vine repede."

Barbatul isi va petrece sarbatorile in spital, insa sotia lui spune ca ii va sta mereu alaturi si spera ca, dupa externare, sa poata duce o viata normala.

Conferentiar doctor Horatiu Suciu, sef IBCVT Targu Mures: "Transplanturile de cord sunt mai putine decat celelate organe datorita faptului ca inima trebuie pastrata la anumite conditii si ma refer aici ingrijit donatorul. Sunt situatii in care aceasta nu poate fi prelevata. In majoritatea cazurilor nu poate fi prelevata."

Acesta este cel de-al patrulea transplant de cord facut de medicii din Targu Mures de la inceputul anului. Ei spun ca lucreaza acum la un proiect pentru a introduce si la noi in tara posibilitatea montarii de inimi artificiale.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO