O fata de 16 ani din Constanta aduce culoare in viata nevazatorilor cu ajutorul picturii in relief
La doar 16 ani, o pictorita din Constanta a facut lucrari uimitoare, special pentru nevazatori. Desi este perfect sanatoasa, adolescenta impresionata de drama prin care trec cei ce nu pot percepe culorile a inceput sa "picteze in relief.
Cu una dintre lucrari va participa la o expozitie din Florenta, alaturi de alti 500 de artisti.
Iar visul ei este sa creeze picturi senzoriale, pentru a starni imaginatia celor considerati, pe nedrept, incapabili sa se apropie de acest univers.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La vernisaj, mica artista a asezat una langa cealalta doua versiuni ale aceleiasi picturi: una clasica in ulei, cealalta in relief.
Iar nevazatorii au putut sa atinga tabloul si sa perceapa formele pictate. Le-a oferit, totodata, si descrierea lucrarii in alfabetul Braille si o varianta audio.
"Este o fatada de ceva...un stil de cladire ceva cu usi cu geamuri rotunde asa...cu usi la intrare…si aici e probabil mozaicul din mjlocul cladirii", a spus un nevazator.
Celine Ali este eleva in clasa a 10-a la liceul de Arte si a fost profund impresionata de o secventa vazuta la televizor, cu niste copii orbi care imbratisau o sculptura, intr-un muzeu.
"M-am gandit sa fac si eu niste lucrari care sa le permita atingerea pentru ca de obicei nu se permite. Ma impresioneaza pentru ca nu stiu cum o percep si m-am gandit sa le dau un mod", a spus Celine.
De obicei, nevazatorii se multumesc doar cu explicatiile ghizilor.
Nici sculpturile nu le sunt accesibile, in afara unor lucrari expuse in parcuri sau prin piatete.
"Este foarte greu sa ii explici unui nevazator cat este de inalt un munte sau cat este de rosu un mac si omul nu isi poate crea in mintea lui realitatea", a spus secretara Asociatiei Nevazatorilor Constanta.
"Nu am mai simtit asa ceva, este deosebit", a spus o nevazatoare.
Artista din Constanta planuieste sa realizeze o colectie intreaga, dedicata celor care nu pot vedea.
In Romania, sunt peste 110.000 de persoane cu handicap vizual, dintre care 3.200 copii.
Deocamdata, un singur muzeu are exponate create special pentru ei: cel de istorie naturala Grigore Antipa din Bucuresti.