Incident suspect în Marea Neagră. O dronă militară prăbușită a fost găsită întâmplător
Incident suspect în Marea Neagră: o dronă militară românească s-a prăbușit la 17 mile de Portul Constanța și a fost găsită întâmplător de un echipaj al Agenției de Salvare pe Mare.
Fără echipament de semnalizare și cu un simplu indicativ, obiectul misterios plutea în derivă. Ministerul Apărării a recunoscut că aparatul de zbor fără pilot aparține Armatei române și a fost folosit drept avion țintă în timpul exercițiilor militare din Poligonul Midia, care au loc de câteva săptămâni în largul coastelor românești.
Drona plutea în derivă când a fost descoperită de o ambarcaţiune de salvare. Când au adus obiectul misterios la bord, marinarii şi-au dat seama că au de a face cu un echipament militar dotat cu sisteme de supraveghere video.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aparatul de zbor a fost găsit la 17 mile travers de portul Constanța de un echipaj al Agenţiei de Salvare. Adusă la mal, drona a fost preluată de reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.
Avionul de mici dimensiuni fără pilot nu avea lumini de navigaţie şi niciun indicativ, semn că putea zbura sub radar. De altfel, cei de la Port Control şi de la SCOMAR, serviciul de monitorizare video al graniţelor, s-au alarmat şi mai mult, pentru că nu ştiau nimic despre prăbuşirea aparatului de zbor.
Doar cifra 132 de pe aripa le-a atras atenţia marinarilor.
Parţial, misterul s-a rezolvat după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că drona descoperită este de fapt un avion țintă folosit la aplicaţiile militare NATO de la Capul Midia, aflate în plină desfăşurare. MAPN nu a dat însă detalii despre echipamentele de monitorizare video de la bordul aparatului de zbor.
Deşi oficialii MApN susţin că vorbim de un aeromodel folosit drept avion ţintă, martorii afirma că drona era dotată cu echipamente de supraveghere video performante.
Claudiu Degeratu a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi este expert în securitate naţională şi cercetător la Academia Română. Ne spune că este obligatoriu că România să-şi monitorizeze graniţele şi zona de interes din Marea Neagră cu aparatură de zbor fără pilot. Mai ales în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi al exerciţiilor militare ale armatei române.
Claudiu Degeratu, expert în securitate naţională: „Chiar ar fi de dorit să supraveghem aerian şi maritim toată această regiune de interes, în contextul în care vedeţi şi dumneavoastră că de câteva săptămâni se desfăşoară exerciţii militare la Marea Neagră de o complexitate ridicată.”
În această perioadă, la Capul Midia se desfăşoară unul dintre cele mai ample exerciţii antiaeriene cu rachete, organizat de Alianţă Nord-Atlantică, din care face parte şi România.