O deputată vrea să schimbe legea hărțuirii sexuale. Mărturiile tinerelor hărțuite pe stradă
După ce fenomenul ''MeToo'', prin care femei inclusiv din România, au povestit cum a fost hărțuite în diverse situaţii, o deputată independentă vrea să schimbe legea.
Ea cere ca atât hărțuirea sexuală, cât şi cea psihologică, să fie amendate contravenţional, în toate situaţiile, indiferent dacă incidentele au loc pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau în universităţi. În prezent se pedepsesc penal doar faptele de hărţuire care presupun urmărirea victimei în mod repetat sau dacă se cer favoruri sexuale în cadrul relaţiilor de muncă.
Mara are 20 de ani şi spune că a fost hărțuită în plină zi. S-a întâmplat în Bucureşti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mara, victimă: "În timp ce eram pe stradă, în timp ce aşteptăm autobuzul a venit o persoană de sex masculin la mine şi m-a întrebat dacă ştiu un loc mai retras. I-am spus că nu, moment în care el mi-a spus că vrea să se maturbeze şi apoi dacă aş vrea să-l ajut, şi apoi dacă vreau ca el să îmi facă chestii mie, moment în care m-am îndepărtat."
Şi alte tinere spun că hărțuirea în spaţiul public, pe stradă, în metrou sau în scările de bloc a devenit o realitate pe care trebuie să o înfrunte.
Monica, victimă: "Mi s-a întâmplat ca persoanele care făceau nişte restaurări la o clădire să strige după mine. Mi s-a întâmplat şi în metrou ca un domn să se apropie mai mult decât trebuia de mine. Te simţi cumva, metaforic vorbind, violată."
Tinerele spun că ar fi reclamat incidentele, dar şi-au dat seama că nu are cine să le apere. În prezent, hărțuirea poate fi pedepsită penal doar în cazul în care are loc în mod repetat sau în cadrul relaţiilor de muncă.
Irina Sorescu, preşedinta Centrului Parteneriat pentru Egalitate: "Este o situaţie care trebuie rezolvată fiindcă în acest moment este total neacoperită. Nu ştiu nicio femeie din România care să nu fi fost, încă de la vârste fragede, hărțuită pe stradă, cam atât de mare e fenomenul."
Un proiect de lege depus recent la Senat vrea să completeze legislaţia şi să interzică hărțuirea sexuală şi cea psihologică atât în spaţiul public, cât şi în privat. Aceste fapte ar putea fi amendate contravenţional cu până la 100 de mii de lei.
Ion Militaru, avocat: "Vorbim de comportamente neadecvate, cu conotație sexuală, exprimate inclusiv oral, hărțuirea sexuală stradală, alta decât cea penală, nu este sancţionată în momentul de faţă."
Psihologii atrag atenţia asupra afectelor pe care cele trei tipuri de hărţuire le au asupra persoanelor. Inclusiv hărțuirea psihologică, care nu presupune un contact fizic, ci unul emoţional, prin replici tăioase şi ofensatoare, poate lăsa urme adânci.
Radu Leca, psiholog: "În momentul în care eşti atacat zilnic sau ciclic, de o persoană sau mai multe în spaţiul public imaginea ta fiind defăimată, există şanse mari să clachezi. Unii subiecţi sensibili pot intra cu brio în depresie."
Conform proiectului legislativ, cei care urmează să constate faptele de hărţuire sunt poliţiştii din cadrul MAI.