O deputată vrea să schimbe legea hărțuirii sexuale. Mărturiile tinerelor hărțuite pe stradă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 18:42
Categorie: Social

După ce fenomenul ''MeToo'', prin care femei inclusiv din România, au povestit cum a fost hărțuite în diverse situaţii, o deputată independentă vrea să schimbe legea.

Ea cere ca atât hărțuirea sexuală, cât şi cea psihologică, să fie amendate contravenţional, în toate situaţiile, indiferent dacă incidentele au loc pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau în universităţi. În prezent se pedepsesc penal doar faptele de hărţuire care presupun urmărirea victimei în mod repetat sau dacă se cer favoruri sexuale în cadrul relaţiilor de muncă.

Mara are 20 de ani şi spune că a fost hărțuită în plină zi. S-a întâmplat în Bucureşti.

Mara, victimă: "În timp ce eram pe stradă, în timp ce aşteptăm autobuzul a venit o persoană de sex masculin la mine şi m-a întrebat dacă ştiu un loc mai retras. I-am spus că nu, moment în care el mi-a spus că vrea să se maturbeze şi apoi dacă aş vrea să-l ajut, şi apoi dacă vreau ca el să îmi facă chestii mie, moment în care m-am îndepărtat."

Şi alte tinere spun că hărțuirea în spaţiul public, pe stradă, în metrou sau în scările de bloc a devenit o realitate pe care trebuie să o înfrunte.

Scandalul de hărţuire sexuală ajunge şi în Parlamentul European. Asistentele tinere, preferate de politicieni

Monica, victimă: "Mi s-a întâmplat ca persoanele care făceau nişte restaurări la o clădire să strige după mine. Mi s-a întâmplat şi în metrou ca un domn să se apropie mai mult decât trebuia de mine. Te simţi cumva, metaforic vorbind, violată."

Tinerele spun că ar fi reclamat incidentele, dar şi-au dat seama că nu are cine să le apere.  În prezent, hărțuirea poate fi pedepsită penal doar în cazul în care are loc în mod repetat sau în cadrul relaţiilor de muncă.

Irina Sorescu, preşedinta Centrului Parteneriat pentru Egalitate: "Este o situaţie care trebuie rezolvată fiindcă în acest moment este total neacoperită. Nu ştiu nicio femeie din România care să nu fi fost, încă de la vârste fragede, hărțuită pe stradă, cam atât de mare e fenomenul."

Un proiect de lege depus recent la Senat vrea să completeze legislaţia şi să interzică hărțuirea sexuală şi cea psihologică atât în spaţiul public, cât şi în privat. Aceste fapte ar putea fi amendate contravenţional cu până la 100 de mii de lei.

Ion Militaru, avocat: "Vorbim de comportamente neadecvate, cu conotație sexuală, exprimate inclusiv oral, hărțuirea sexuală stradală, alta decât cea penală, nu este sancţionată în momentul de faţă."

Psihologii atrag atenţia asupra afectelor pe care cele trei tipuri de hărţuire le au asupra persoanelor. Inclusiv hărțuirea psihologică, care nu presupune un contact fizic, ci unul emoţional, prin replici tăioase şi ofensatoare, poate lăsa urme adânci.

Radu Leca, psiholog: "În momentul în care eşti atacat zilnic sau ciclic, de o persoană sau mai multe în spaţiul public imaginea ta fiind defăimată, există şanse mari să clachezi. Unii subiecţi sensibili pot intra cu brio în depresie."

Conform proiectului legislativ, cei care urmează să constate faptele de hărţuire sunt poliţiştii din cadrul MAI.

George Bush, acuzat că a pipăit 6 femei. Reacţia fostului preşedinte

George Bush, acuzat că a pipăit 6 femei. Reacţia fostului preşedinte

batrani in azil

România a pierdut anul trecut încă 29.000 de locuitori. Îmbătrânirea a accelerat

1.400 de posturi disponibile pentru români, în Europa. Cele mai multe, în Germania, Olanda şi Malta

Parada inedită la Alba-Iulia. Zeci de elevi au croit ţinute din materiale reciclabile

10.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Piața Victoriei

Proiect privind interzicerea maşinilor până la euro 2 în Capitală. Reacţia Primăriei

Ce este conceptul "daydreaming". Tinerii români nu mai participă la petrecerile din club

Concursul Internațional George Enescu

Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

School of Motivation! Sfaturi pentru tinerii care vor sa îşi urmeze visul până la capăt

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu pareză cerebrală, are nevoie de ajutor urgent

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa