Nu acordati primul ajutor decat daca aveti cunostinte temeinice!

17-10-2009 00:00


Uneori, ajutorul dat in conditii nepotrivite poate face mai mult rau decat bine. In cazul unui accident grav, de pilda, martorii se simt datori sa salveze victima.


Nu e bine, spun medicii, chiar daca anul acesta 1.500 de oameni au murit, iar 6.000 au fost raniti pe sosele. Doar cei care au pregatire in domeniu se pot apropia de victime.

Tocmai de aceea, specialistii cer sa fie introduse cursuri practice de prim ajutor. Astfel, viitorii soferi vor invata cum sa faca respiratie artificiala ori sa puna garoul.

Greselile pornesc inca din scoala de soferi. Cei care invata pentru permis sunt obligati sa completeze tot soiul de chestionare. Iata un exemplu:

Cum va fi ridicata o persoana grav ranita intr-un accident de circulatie?

a) cu atentie, de maini si de picioare de catre doua persoane;
b) cu atentie, mentinandu-se in acelasi plan capul, gatul si toracele;
c) mentinand picioarele in sus si capul ceva mai jos decat trunchiul, pentru o mai buna circulatie a sangelui in organism.

Gresit, spun in cor medicii. Un om grav ranit nu ar trebui miscat. Daca are o fisura la coloana vertebrala poate paraliza atunci cand este bruscat. Asadar, ce sa mai inteleaga oamenii?

Pe de alta parte, legislatia Uniunii recomanda ca numai cei care au studii de specialitate sa intervina in caz de accident. La noi, fiecare reactioneaza dupa cum ii dicteaza constiinta.

"Populatia, cu foarte mici exceptii, nu cunoaste niciun fel de prim ajutor, iar din dorinta de a face bine, de foarte mult ori trecatorii sau soferii agraveaza starea pacientilor pana la sosirea noastra", spune dr. Cristi Boeriu, medic coordonator SMURD.

Si totusi, autoritatile nu schimba legea.

Tags: prim ajutor,

VIDEO PROTVPLUS.RO