Nouă tendinţă de despărțire în relaţiile moderne. Ce înseamnă ghosting
Dacă aţi fost vreodată părăsit sau părăsită fără nicio explicaţie, de partenerul de viaţă, aflaţi că aţi fost victima fenomenului, numit de americani "ghosting" - adică aţi avut un partener fantomă.
Este nouă tendinţă în relaţiile moderne şi se referă la încheierea unei relaţii romantice, brusc, prin întreruperea comunicării.
Problema este că lasă urme adânci asupra persoanei abandonate. Una dintre cauze este relaţionarea virtuală, prin site-uri de întâlniri, reţele sociale sau chiar aplicaţii pentru aventuri. Comunicarea este mult mai rapidă şi mai directă, dar în aceeaşi măsură mult mai superficială.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Termenul de ghosting a apărut peste ocean şi are la baza cuvântul "ghost" care înseamnă fantomă. Acest comportament "extrem" de comunicare a fost recunoscut oficial în mediul online în momentul în care cotidianul New York Times a scris un articol despre cum actriţa Charlize Theron a dispărut brusc din viaţă actorului Sean Penn, cu care avea în acel moment o relaţie.
Sute de oameni s-au regăsit în această poveste iar psihologii i-au dau fenomenului un nume: ghosting.
Psihologii traduc comportamentul celor care ies brutal dintr-o relaţie prin faptul că evita implicarea, ocolesc un eventual scandal, nu îşi asumă responsabilitatea. Dau însă dovadă de egoism şi cel mai probabil au probleme de ataşament.
Bărbat: "Majoritatea o practică, e fugă de responsabilitate"
Bărbat: "Nu ai vrea să spui adio şi încă este ceva, mai este un foc care mocneşte şi poate mai vrei la un moment dat să îl reaprinzi, de fapt am plecat, dar eu am fost de vină şi trebuie să laşi mereu o uşa deschisă"
Eugen Popa, psiholog: "Ghosting pe romanste este să dispari că măgarul în ceaţă, şi se întâmplă în relaţii. Fie nu are suficient curaj să spună stop joc, fie nu vreau să îţi rănesc mai mult sentimentele şi prefer să nu spun nimic și să dispar şi uiţi tu de mine"
Partenerii părăsiţi trec însă printr-o perioada dificilă, guvernată de întrebarea "de ce". Ştefan a trecut printr-o astfel de experienţă, după 6 luni de relaţie, timp în care a şi locuit cu iubita lui: "Pur şi simplu fără să spună nimic, fără să comenteze nimic”
Jeni Chiriac, psiholog: "În urmă lor rămân oameni prinşi în multitudinea de gesturi, de afirmaţii, de lucruri care au fost făcute împreună şi care păreau să aibă o greutate. Lucrul acesta este destul de greu de gestionat pentru cei care rămân în urmă"
Ghostingul a fost favorizat şi de dezvoltarea mediului online. Una dintre explicaţiile amplificării acestui fenomen este tocmai explozia reţelelor de socializare şi a aplicaţiilor prin care poţi cunoaşte pe cineva. Poţi avea astfel impresia că un partnener mai bun este la un click distanţă. Pe de altă parte, reţelele de socializare fac mult mai uşoară evitarea conversaţiilor dificile şi a confrutarii directe, faţă în faţă.
Psihologii apreciază că aproximativ 20 la sută dintre români au părăsit sau au fost părăsiţi, fără nicio explicaţie. Fără discuţii, mesaje, telefoane sau mailuri. Nici măcar ADIO!