Noi reguli pentru ritualul botezului. În ce condiții va trebui să se efectueze

Dată publicare: 26-02-2021 13:51
Dată actualizare: 26-02-2021 20:31


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis că preoţii sunt obligați ca înainte de botez să se întâlnească cu rudelele copilului, care, în prealabil, s-au consultat cu medicul curant și pot prezenta starea de sănătate a bebeluşului.

Mai mult, preoţii vor merge anual la sesiuni de training pentru tehnica ritualurilor. Schimbarea vine în contextul morții unui bebeluș din Suceava, la scurt timp după ce a fost scufundat de 3 ori în cristelniță.

Practic, mai marii Bisericii au decis să-i ia şi pe medici, şi pe părinţi, ca parteneri în asumarea deciziei privind momentul botezului. Şi enoriaşii vor fi chemaţi la lecţii despre Sfintele Taine.

Negocierile aprinse, finalizate cu un referat semnat de Patriarh, pot aduce o transformare clară în felul în care cei peste 12 de mii de preoţi români ortodocşi vor aplica ritualul botezului. Față în față stau membrii conservatori ai Sinodului, cum este arhiepiscopul Tomisului, care respinge orice schimbare. Şi cei precum Calinic Argeşeanul, care a cerut deja preoţilor din subordine să reducă riscul asupra copilului.

ÎPS Calinic: "Eşti în faţa unei minuni şi apoi apucă-te tu, că nu ştii cât e de fragil, nu ştii unde e capul, unde sunt mâinile, se frâng, nu ştii cum te-ai împiedicat tu! Trebuie să ai foarte mare pricepere şi curaj să faci aşa ceva."

Ulterior, arhiepiscopul le-a cerut preoţilor să întrebe familia înainte de slujba ori chiar la programarea datei botezului dacă cel mic este prematur ori are afecţiuni care i-ar pune viaţa în pericol. Iar dacă slujitorul bisericii nu stăpâneşte tehnica scufundarii poate cere ajutor unui părinte cu mai multă experienţă.

Şi desigur, primează dorinţa familiei de a nu afunda copilul.

Reprezentanţii bisericii spun că ar dori să întărească relaţia directă dintre preot şi medic înainte de botez, în special în cazul copiilor prematuri sau cu diverse afecţiuni.

Preoţii au la seminar şi în falcultate curs de practică în care învaţa tehnica ritualului de botez. Însă una din variantele de lucru este de coresponsabilizare a doctorului pediatru cu familia în momentul când bebeluşul e intramat şi în prefecta stare de sănătate. Reprezentanţii medicilor de familie care au competente în pediatrie contesta însă ideea unei consultaţii care să ateste absenta pericolului la un copil atât de mic.

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Națională de Medicină Familiei: "Nu există nicăieri precizat care sunt parametrii şi manevrele pe care un medic de familie să le efectueze, astfel încât să declare un copilul apt de botez."

Între timp, canonul, iniţial rigid al botezului din Bisericile Ortodoxe surori, intră în mod natural în pas cu vremurile. De câţiva ani, preoţii greci acceptă pentru botez doar copii mai mari de 6-8 luni, capabili să stea susţinuţi în picioare. Sunt numai udaţi până la umeri ori cel mult pe creştet, tocmai pentru a preveni incidentele nefericite.


VIDEO PROTVPLUS.RO