Un băiețel de aproape un an din Cluj are nevoie de ajutor. Suferă de o afecțiune gravă care îi distruge nervii și mușchii

Dată publicare: 25-02-2021 16:50
Dată actualizare: 25-02-2021 21:07


Un băiețel de nici un an din județul Cluj are nevoie de ajutor pentru a avea o șansă la o viață normală.

La puțin timp după naștere, David a fost diagnosticat cu atrofie musculară spinală, o maladie foarte rară, care se agravează pe zi ce trece. Părinții lui au încercat necontenit să caute o soluție salvatoare. David ar putea începe tratamentul la mai multe clinici din străinătate, însă medicația costă două milioane de dolari, cu mult peste puterea familiei.

Părinții micuțului David au aflat că este bolnav după un control general, la câteva luni de la naștere. Diagnosticul i-a curemurat: o afecțiune care distruge nervii și mușchii. Este vorba despre atrofie musculară spinală în cea mai gravă formă. Familia se afla la muncă în Italia, iar medicii de acolo i-au sfătuit să caute rapid soluții, mai ales că David a trecut de vârsta de șase luni și nu mai beneficiază de tratament gratuit.

Petruța Bucea, mama lui David: „Am cerut la doctori sfaturi. Ce să facem, să ne apucăm să adunăm bani? Să mai așteptăm, că poate se mai schimbă pe parcurs ceva? Ei ne-au sfătuit să mai așteptam, dar noi văzând că o dată nu ne-am încadrat, ne este frică că nu ne vom încadra nici pe viitor, dacă se vor schimba lucrurile."

La sfârșitul anului trecut, starea copilului s-a înrăutățit, iar de atunci poate fi hrănit doar cu ajutorul unei sonde, însă pentru David există încă speranțe. Tratamentul este disponibil în Austria, Germania, Belgia și Ungaria, dar este nevoie de două milioane de dolari.

Andrei Bucea, tatăl lui David: „E singurul tratament genetic care poate opri boala și de accea noi am optat foarte tare pentru el. E ultima speranță, pentru noi și pentru el, de a rămâne împreună. Am început strângerea asta de fonduri, care a fost o zi foarte grea pentru noi, dar era ultima soluție. Știm că este o sumă colosală, dar noi o să încercam să facem tot ce putem pentru copilul nostru."

În doar câteva zile, mii de oameni din România, dar și din Italia s-au mobilizat și au donat diferite sume. Până acum s-au strâns aproape 40.000 de dolari.

Bianca Ceclan, verișoara mamei lui David: „Sperăm ca oamenii să doneze cât mai mulți. Eu aș vrea să se mărească cât mai mult grupul, pentru că dacă suntem mai mulți, atunci sumele de donat ar fi mult mai mici. Ar trebui două milioane de oameni să doneze un dolar și atunci suma s-ar strânge mult mai repede."

Majoritatea copiilor care nu primesc acest tratament până la vârsta de doi ani își pierd viața din cauza evoluției rapide a bolii. În această cursă contra cronometru orice sumă donată este binevenită. 

Date bancare pentru persoanele care doresc să doneze:

Titular: Bucea Andrei

Cont RON: RO58OTPV200001334187RO01

Cont EUR: RO15OTPV200001334187EU01


VIDEO PROTVPLUS.RO