Pesta porcină, greu de învins. Focar descoperit la periferia municipiului Galaţi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2018 12:50
Categorie: Stiri Sociale
sanitari

Pesta porcină pare să fie greu de învins. Numărul focarelor a ajuns la 952 și aproape zilnic sunt anunțate noi cazuri. Cel mai recent a fost identificat într-o fermă de lângă Galați, unde 34 de porci au fost deja sacrificați.

Proprietarul fermei a obervat în urmă cu câteva zile ca porcii nu au poftă de mâncare şi se comportă neobişnuit.

A anunţat imediat Direcţia Sanitar-Veterinară Galaţi, care a trimis o echipă pentru recoltarea probelor. Analiza făcută de laboratorul DSVSA Bacău a confirmat că este vorba despre un nou caz de pestă porcină.

Carmen Stroia, director DSVSA Galaţi: "S-a diagnosticat prezența genomului viral al pestei porcine africane, motiv pentru care astăzi ne-am reunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, centrul local de combatere a bolilor Galaţi, pentru aprobarea planului de măsuri şi intrarea în operaţiunea de ucidere preventivă, pentru a preveni răspândirea acestui virus."

Direcția Sanitar Veterinară Galați a demarat acțiunea de sacrificare a porcilor.

În cursul zilei de sâmbătă vor fi eutanasiaţi preventiv toţi porcii din gospodăria femeii, adică 88 de porci, din care 19 adulţi şi 69 abia fătaţi. Totodată, se va proceda şi la eutanasierea preventivă a celorlalţi porci crescuţi în gospodăriile din imediata vecinătate a gospodăriei infectate.

Conform datelor oficiale ale DSVSA Galaţi, în total, în zonă sunt 135 de porci, însă rămâne de văzut câţi porci vor mai fi găsiţi, pe teren, de medicii veterinari, fiind deja cunoscut obiceiul oamenilor de a-şi sacrifica singuri animalele şi a depozita carnea la congelator, înainte de venirea personalului sanitar pentru asomarea preventivă.

În judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv aproximativ 400 de porci domestici.

Potrivit AJVPS Galaţi, la aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, iar restul au fost vânaţi preventiv.

Pesta porcină, în 13 județe din România

Până acum, în 13 judeţe din România a fost identificat virusul pestei porcine africane şi au fost omorâte peste 323.000 de animale.

Numărul focarelor din toată ţara se apropie de 1000.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că până acum au fost despăgubiţi 4.960 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de peste 55 de milioane de lei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat zilele trecute că fermierii români afectați de pesta porcină ar urma să acceseze și subvențîi europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO