Ne vindem drepturile de poluare ca sa luam 2 miliarde de euro!
Romania ar putea incasa intre unu si doua miliarde de euro din vanzarea de certificate de emisie de dioxid de carbon.
Guvernul a aprobat miercuri hotararea prin care se stabileste modul prin care statul poate vinde excedentul de astfel de certificate, echivalent cu circa 300 de milioane de tone de CO2, pentru perioada 2008 -2012.
Toate tarile semnatare ale Acordului de la Kyoto beneficiaza de un numar de astfel de certificate de emisie, corespunzatoare poluarii produse in anul de referinta 1989.
Deoarece activitatea industriala a scazut puternic, in Romania, in anii 90, tara noastra polueaza mult mai putin decat ar avea dreptul, asa ca certificatele excedentare pot fi vandute altor tari a caror industrie este mult mai activa.
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.
Pentru intervalul 2008-2012, Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.
Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii, autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 si 2,5 miliarde euro.
Ministrul mediului, Borbely Laszlo, spunea luna trecuta ca exista deja discutii cu Japonia si Spania, tari interesate sa cumpere certificatele noastre. Pretul unuia este de 6,7 euro.