400.000 de obiecte de patrimoniu se muta in cutii de carton. "Ar fi trebuit sa fie expuse, sa ne mandrim cu ele"

Dată publicare: 30-06-2014 19:05
Dată actualizare: 03-07-2014 07:13


Muzeul Literaturii va fi inchis pentru o perioada nedeterminata. Cele peste 400.000 de obiecte de patrimoniu, printre care manuscrisele lui Eliade, Eminescu sau Nichita Stanescu, vor fi depozitate la Casa Presei Libere.

Solutia de avarie salveaza patrimoniul, dar ascunde pentru cine stie cata vreme, in cutii de carton, valori inestimabile.

Pe zi ce trece, vitrinele muzeului raman goale, in timp ce piesele de mare valoare sunt ascunse in cutii. Obiecte personale ale marilor scriitori se transforma, asftfel, din exponate in simple numere de inventar ce vor fi depozitate la Casa Presei Libere.

Atunci cand nu scria, lui Mihail Sadoveanu ii placea sa mearga la pescuit, dar mai ales sa joace sah. Din 1967, tabla sa preferata a putut fi admirata de catre toti vizitatorii muzeului. De acum incolo, ea va fi ambalata si uitata intr-un depozit.

Reprezentantii muzeului au de impachetat acum aproape 400.000 de obiecte de patrimoniu dintre care, peste 60.000 sunt carti de colectie, piese de mobilier si peste 250.000 sunt manuscrise si corespondente ale scriitorilor romani.

"Nu mai am rabdare si mi-e dor de tine de nu mai stiu ce sa fac. Acum nu pot lucra nimic. Cum as putea lucra daca n-am de la tine nicio stire? Foile parfumate ale scrisorilor tale imi sunt aripile cu care zbor si foile nu vin. De unde sa-mi iau,deci, aripi?" - aceste cuvinte se astern pe o scrisoare trimisa de Lucian Blaga, in 1919, Corneliei, cea care avea sa ii devina apoi sotie.

Interesanta e si modalitatea prin care sunt inventariate aceste valori. Ultima evaluare a fost facuta acum 47 de ani. De exemplu, o scrisoare trimisa de Mircea Eliade lui Lucian Blaga avea 500 de lei valoare de inventar. E greu de spus cat ar fi in zilele noastre. Sumele sunt mai mari pentru manuscrise.

Cu durere in suflet, reprezentantii muzeului spun ca NU acesta ar fi trebuit sa fie destinul patrimoniului.

"Ar fi trebuit sa fie expus, cu el sa ne mandrim. O sa il depozitam si o sa il punem in siguranta...ca sa stim ca il avem", a spus Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii.

Pana la sfarsitul lunii iulie, toate obiectele de patrimoniu ale Muzeului Literaturii Romane vor fi mutate in siguranta. Cert este, insa, ca muzeul nu va mai exista atata timp cat statul roman nu va gasi un spatiu permanent pentru aceasta institutie simbol a culturii noastre.


VIDEO PROTVPLUS.RO