Munca voluntară, o opțiune pentru tinerii care vor să aibă avantaje la angajare
Câştigă experienţă şi ''bile albe'' în CV prin muncă voluntară. Asta fac mai nou tinerii care vor să-şi petreacă timpul liber cu folos. Unii dintre ei încep chiar din şcoală, îndemnaţi de părinţi sau pentru că vor să-şi facă noi prieteni.
Chiar dacă în România voluntariatul încă nu este ''cerut'' la admiterea în facultate, aşa cum se întâmplă în Occident, angajatorii spun că se uită mult mai atent la cei care lucrează de mici.
La 18 ani, Petre Coman merge după cursuri la magazinul caritabil ''Social XChange'' din sectorul 6, unde face voluntariat. Într-o zi Petre sortează şi aranjează marfa în raft, iar în alta nu se dă în lături de la călcat haine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liceanul este unul dintre tinerii voluntari care lucrează la Direcţia de Asistenţă Socială. Până acum a fost cu copiii în tabără, a ajutat la organizarea unor evenimente, dar cel mai mult îi place aici, la magazinul caritabil.
Petre Coman: ”Am învăţat să socializez cu oamenii, să nu mai cataloghez, să-mi păstrez firea calmă.”
Nicolae Gorunescu, director executiv DGASPC Sector 6: ''E o oportunitate pentru ei de a aplica pentru universităţi din străinătate şi atunci ei şi părinţii lor ni se adresează încă din clasa a 10-a şi se implica în diverse activităţi. Avem voluntari care vin mai apoi să se angajeze la noi.”
Specialiştii în piaţa muncii confirma că angajatorii se uită mai atent la ce fac tinerii cu timpul lor liber.
Oricine are disponibilitate poate să facă voluntariat, indiferent de vârstă.
Sunt şi site-uri specializate, precum ''hartavoluntariatului.ro'', cu anunţuri ale organizaţiilor în căutare de ajutor. Aici, vă puteţi face un profil, în care menţionaţi câteva date personale şi daţi detalii despre ce aţi vrea să faceţi. Aşa puteţi găsi proiecte concrete de voluntariat şi să urmăriţi comentarii ale celor care au trecut prin experienţe similare.
Un studiu recent realizat de britanicii de la Charities Aid Foundation apreciază că 10% dintre români fac voluntariat. În Statele Unite ale Americii, procentul este de patru ori mai mare. La noi mulţi încă asociază asta cu munca patriotică.