Motivul pentru care examenele auto inca nu sunt filmate. Legea camerelor, suspendata in instanta
Desi Ministerul Transporturilor a obligat scolile de soferi sa monteze camere video in masini pentru inregistrarea examinarilor, legea a fost deocamdata suspendata in instanta.
In aceste conditii, cei care NU obtin permisul nu pot sa atace deciziile politistilor care i-au considerat nepregatiti. In plus, si fraudele sunt mai greu de descoperit.
Camerele dotate cu GPS au fost montate deja pe masinile multor scoli de soferi. Camerele inregistreaza atat traseul parcurs de candidat, cat si discutia dintre cel care vrea permis si politist.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Acum, odata decizia suspendata, un ochi plange, altul rade. Plang candidatii care aveau ocazia sa dovedeasca faptul ca au fost nedreptatiti la examen, dar rad in schimb instructorii independenti, pentru care cheltuiala impusa de montarea camerelor era semnificativa.
Ordinul Ministerului Transporturilor a fost atacat in instanta si este deocamdata suspendat pana la finalizarea procesului.
Obligativitatea camerelor pentru scolile de soferi trebuia sa intre in vigoare de maine, insa totul s-a amanat pana la decizia finala a procesului.
Petru Bordeianu, unul dintre contestatarii in instanta, considera ordinul ilegal pentru ca incalca drepturile instructorilor auto.
"Nicio logica nu au camerele de luat vederi. Nu se practica absolut nicaieri. Ele au doar scop pur comercial si o sa vedeti ca daca reusesc sa ni le impuna, dupa scurt timp nu o sa mai fie nevoie de ele", spune acesta.
Reprezentantii ministerului Transporturilor anunta insa ca aceste camere au fost instalate si pentru a elimina fraudele.
"Daca exista frauda in cadrul examenelor, categoric ea ar putea fi, intr-o oarecare masura, eliminata in prezenta camerelor de luat vederi", spune Marius Teodorescu, Director Scoala de Soferi TEO.
Un astfel de caz de frauda cu permise de soferi a fost depistat la Targu Jiu, unde un politist examinator a fost acuzat de luare de mita si este cercetat de colegii sai. Printre cei evaluati se numara si un om de afaceri renumit, prieten cu agentul respectiv.
"Daca e pretenul meu de 19 ani, il stie tara, cum sa-i cer eu bani, nu fac eu din astea, asta e infractiunea. Eu sunt mai libertin asa si imi permit sa spun multe, chiar am o vorba, ce scot pe cavitatea bucala imi asum raspunderea", spunea Cristian Stroe, ofiter examinator.
In retea erau implicati si medici oftalmologi care furnizau adeverinte medicale false. Pe langa inregistrarea examinarii, instructorii erau obligati sa filmeze si ultimele ore din cursul auto, pentru a demonstra ca l-au pregatit pe candidat de examen.