Mita pentru un job. 9 din 100 de someri si-au "cumparat" locul de munca
Doar 3 din 100 de participanti la un studiu online spun ca au dat diferite atentii ca sa devina angajati in sistemul privat. Cei mai multi spun insa ca au cunostinte care au mituit pe cineva pentru un job.
Cel mai recent studiu al site-ului de recrutare MyJob aduce in discutie tema "atentiilor" pe care romanii le acorda in schimbul unui loc de munca.
Avand in vedere ca, statistic vorbind, un astfel de site este frecventat mai ales de someri sau de cei aflati in cautarea unui job mai bun (asadar nemultumiti de sistemul/firma pentru care au lucrat), putem deduce faptul ca raspunsurile au o doza mare de subiectivism.
Astfel, mai mult de jumatate dintre participantii la sondajul online sustin ca au dat sau cunosc pe cineva care a dat mita pentru un loc de munca. Dintre acestia:
• 8,95 % dintre au fost nevoiti sa ofere diferite atentii pentru a se angaja in sistemul bugetar,
• 2,96 % au declarat aceeasi situatie pentru mediul privat.
• 46,31% au cunostinte care au dat mita pentru un loc de munca.
Spaga la angajare, pe domenii
In primul rand, 1 din 3 respondenti sustine ca ar fi dat mita ca sa se angajeze in spitale sau policlinici, pentru a deveni medici, asistente sau brancardieri.
In institutii sau la Guvern ar fi "cotizat" pentru un loc de munca 1 din 5 participanti.
Bataie a fost si pe joburile din domeniul consultantei, unde ar fi platit ca sa ajunga in sistem, 14% dintre respondenti.
Exista si oameni care au refuzat sa ofere bani sau atentii, desi le-au fost solicitate pentru angajare (5,42% dintre respondenti).
Sfertul ne-spagar
Cei mai multi insa, 1 din 4 participanti sustin ca nu au dat si nici nu le-a fost ceruta vreodata mita la angajare. Alti 12,23% nu cunosc pe nimeni care sa fi oferit asa ceva pentru a obtine un loc de munca in Romania.
Clasamentul angajarilor la stat pe baza de mita
1. Gorj 22,22%
2. Vrancea 22,20%,
3. Mehedinti 14,29%,
4 Braila 13,64%,
5 Galati 12,2% si
6. Ilfov 10%
Studiul a fost realizat online, in intervalul 14-28 februarie 2011, pe un esantion de 2736 de persoane.