Mii de oameni, la parada obiceiurilor de iarna din Bacau. Motivul pentru care traditia veche de sute de ani risca sa dispara

Dată publicare: 28-12-2015 07:32
Dată actualizare: 31-12-2015 06:56


Mare sarbatoare, la Bacau! Mii de oameni au asistat in centrul orasului la parada obiceiurilor de iarna.

Cete de colindatori din mai multe judete i-au incantat deopotriva pe adulti si cei mici. Pret de 4 ore, strazile orasului au fost inundate de veselie, bubuituri de tun, pocnete de bici si clinchete de zurgalai.

Localnic: "Venim anual la datinile obiceiurilor de Craciun."

Rand pe rand, cetele de colindatori s-au urcat pe scena construita in fata prefecturii si le-au urat de bine . Vremea neobisnuit de calda a facut ca centrul orasului sa fie plin.

Mihai Fediuc, coregraf: "Asta ne pastram noi identitatea noastra, pentru ca stiti ca un popor se defineste prin vorba, prin port si prin traditie."

Localnica: "Ne place foarte mult, e o atmosfera foarte frumoasa!"

Si strainii s-au aratat fascinati de traditiile noastre. Andrew este din Anglia si s-a stabilit in Bacau de cativa ani buni. De atunci, participa la fiecare parada si povesteste ca in Albion obiceiurile vechi nu s-au mai pastrat.

Andrew McAllister: "In urma cu 100 de ani, aveam ceva asemanator, dar nimic nu se compara cu traditiile de aici. Parca e din alta lume ce se intampla aici. Sper sa dainuiasca pe vecie!"

Localnic: "An de an se micsoreaza si o sa dispara datina. Dispare obiceiul. Asta e situatia. Pieile dispar, nu ai cum sa le mai cumperi..."

Grupurile de colindatori au promis insa ca la anul se vor intoarce in numar si mai mare.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO