Mese imbelsugate si distractie in familie. Cum au petrecut romanii din toata tara prima zi de Paste
Duminica ne-am adunat cu cei dragi, rude, prieteni sau colegi in jurul meselor pline cu oua rosii, friptura de toate felurile, prajituri si alte minunatii pregatite de gospodine cu imaginatie si talent.
Cei care petrec Pastele la pensiuni sau hoteluri au avut parte de meniuri speciale pentru aceasta zi de sarbatoare.
In Marginimea Sibiului aerul curat si peisajele de vis sunt la pachet cu mesele imbelsugate, dansul si voia buna. Niste turisti veniti din toate colturile tarii isi petrec meru sarbatorile in zona, la Sibiel.
"A douazecea oara, a douazecea mia oara si e foarte bine tot timpul si ne simtim ca nicaieri. Produsele, mancarea traditionala si ca facem tot ce ne dorim", a spus unul dintre ei, Decebal Negoescu.
Alti turisti din Poiana Marului au avut parte de un festin special: oaie la groapa. Nu mai putin de 8 ore a stat oaia sub pamant, pana cand a fost gata, dar a meritat asteptarea.
Evident ca dupa atata mancare, oaspetii s-au ridicat la dans, ca sa faca loc si pentru cina.
In fiecare an de Paste, familia Contis din Poiana Blenchi, din judetul Cluj, se aduna in satul plin cu traditii unde au crescut. Bucuria sarbatorilor i-a adus si in acest an la masa, unde patru generatii au ciocnit oua si au depanat amintiri.
Domnul Petru are 79 de ani si este cel mai in varsta membru din marea familie Contis. "Bucuria este mare, bucuria revederii, pentru ca intr-adevar la radacina, la izvor se intorc cu drag si dor satenii mei", spune Petru Contis.
Drobul, pasca si friptura de miel nu au lipsit de pe masa lor.
"Ne bucuram nespuns de mult. Noi asa ne-am obisnuit ca de Paste sa petrecem imreuna, cu intreaga familie", a spus mama, Maria Contis.
"Da, venim in fiecare an de sarbatori. Suntem fericiti si impacati sufleteste", spune fiica, Patricia Dumitru.
Si turistii din Bucovina s-au bucurat de un paste insorit si mancare din belsug.