Medicii romani comenteaza transplantul de fata
O echipa de 8 chirurgi din Cleveland, Ohio, a reusit primul transplant facial aproape complet. Practic, au inlocuit 80% din chipul unei paciente, folosind fata unei femei moarte.
Operatia a avut loc acum doua saptamani, dar inainte sa faca vreo declaratie, medicii au asteptat sa vada daca nu apar reactii adverse. Identitatea pacientei nu a fost facuta publica. Si nici imprejurarile in care femeia a suferit mutilarea.
Pacienta a primit un nas, o mare parte a sinusurilor, maxilarul superior si chiar cativa dinti. Din infatisarea initiala mai pastreaza doar fruntea si barbia.
"Sa nu va ganditi ca acuma orice criminal isi schimba fata. E vorba de oameni care fie s-au nascut cu problema grave anatomice sau oameni care au venit desfigurati din razboaie ori au avut accidente grave ori chiar au avut cancer de maxilar sau manidibula si in urma unei rezectii si-au pierdut o parte a fetei," a declarat doctorul Florin Russu, chirurgie buco-maxilo-faciala
Asemenea operatii raman insa foarte controversate, mai ales ca sunt realizate mai degraba pentru a ameliora calitatea vietii pacientilor, decat din ratiuni imperioase de sanatate.
Printre riscurile interventiei se numara modificarea patologica a tesuturilor implantate, precum si complicatii cauzate de medicamentele pe care pacientul trebuie sa le ia toata viata. In plus: "Femeia va avea nevoie de terapie de psiholog, iar riscurile de respingere sunt foarte mari," este de parere doctorul Tiberiu Bratu, seful Clinici de Chirurgie Plastica Timisoara.
Totusi, transplantul beneficiaza de anumite premize incurajatoare.
"Partea buna la fata este ca fatza e cea mai irigata parte a corpului uman iar refacerea tesuturilor, muschilor, vaselor se face mult mai repede," ne explica doctorul Florin Russu, chirurgie buco-maxilo-faciala.