Măsuri de siguranţă în biserici de Înviere. "Bărbaţii ies prin altar, femeile pe uşă"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 19:01
Categorie: Social

Se apropie Învierea, aşa că pompierii verifică dacă lăcaşele de cult au stingătoare de incendiu şi dacă uşile de acces stau mereu deschise. În plus, au câteva sfaturi pentru toţi cei care sâmbătă noapte vor merge la biserică, să ia lumină.

În noaptea de Înviere oamenii se înghesuie cu miile să ia lumină, însă din păcate acolo unde este aglomeraţie problemele apar foarte uşor. În cazul în care suntem în biserică şi ne apropiem cu lumânarea aprinsă de părul celui din faţă, riscăm să îi dăm foc. Părul este inflamabil, se aprinde foarte uşor.

Când luaţi lumina încercaţi pe cât posibil să protejaţi flacăra cu mâna. Mai mult, lumânarea aprinsă trebuie ţinută aşa, la nivelul pieptului şi trebuie să fiţi la o distanţă de cel puţin 50 de centimetri faţă de persoană din faţa dumneavoastră"

Pe de altă parte pompierii verifică în aceste zile toate bisericile ca să se asigure că preoţii au luat măsuri minime de precauţie.

Teronica Dragomir, șef serviciu prevenire ISU Bucureşti-Ilfov: „traversele, covoarele din interior să fie strânse sau poziţionate fixate în podea. Mijloacele de primă intervenţie, stingătoarele să fie poziţionate cât mai vizibil şi accesibile persoanelor ce le pot folosi la o primă intervenţie.

Importante sunt şi căile de acces. Orice biserică are două uşi, numai că una dintre ele poate fi folosită doar de preoţi şi de bărbaţi. Chiar şi în caz de incendiu, spun unii preoţi.

Părintele Marian de la Biserica Sfântul Pantelimon: "O dată pe lună, reamintim credincioşilor ca în caz de incendiu, cutremur sau panică din diferite motive, bărbaţii ies prin altar, uşa e mereu deschisă în timpul slujbei, iar femeile să iasă prin uşa de la intrare, care se deschide către exterior"

Alţii pun mai mult preţ pe siguranţa oamenilor. „În caz de necesitate de urgenţă facem în aşa măsură ca să nu fie nicio victimă", spune un alt preot.

Şi când ajungem acasă cu lumina trebuie să urmăm câteva reguli simple: candela nu se lasa niciodată pe mobilă, pe televizor sau pe calculator. Pompierii ne recomandă să aşezăm lumânarea aprinsă într-o farfurie în care este deja apa la o distanţă sigură, faţă de materialele inflamabile.

În noaptea de Înviere pompierii vor fi prezenţi la 25 de biserici din Capitala unde merg în mod normal foarte mulţi oameni.

Un român a murit ars de viu în noaptea de Paşte, în Italia. Nimeni nu l-a ajutat
Un român a murit ars de viu în noaptea de Paşte, în Italia. Nimeni nu l-a ajutat
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”