Măsuri de siguranţă în biserici de Înviere. "Bărbaţii ies prin altar, femeile pe uşă"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Se apropie Învierea, aşa că pompierii verifică dacă lăcaşele de cult au stingătoare de incendiu şi dacă uşile de acces stau mereu deschise. În plus, au câteva sfaturi pentru toţi cei care sâmbătă noapte vor merge la biserică, să ia lumină.

În noaptea de Înviere oamenii se înghesuie cu miile să ia lumină, însă din păcate acolo unde este aglomeraţie problemele apar foarte uşor. În cazul în care suntem în biserică şi ne apropiem cu lumânarea aprinsă de părul celui din faţă, riscăm să îi dăm foc. Părul este inflamabil, se aprinde foarte uşor.

Când luaţi lumina încercaţi pe cât posibil să protejaţi flacăra cu mâna. Mai mult, lumânarea aprinsă trebuie ţinută aşa, la nivelul pieptului şi trebuie să fiţi la o distanţă de cel puţin 50 de centimetri faţă de persoană din faţa dumneavoastră"

Pe de altă parte pompierii verifică în aceste zile toate bisericile ca să se asigure că preoţii au luat măsuri minime de precauţie.

Teronica Dragomir, șef serviciu prevenire ISU Bucureşti-Ilfov: „traversele, covoarele din interior să fie strânse sau poziţionate fixate în podea. Mijloacele de primă intervenţie, stingătoarele să fie poziţionate cât mai vizibil şi accesibile persoanelor ce le pot folosi la o primă intervenţie.

Importante sunt şi căile de acces. Orice biserică are două uşi, numai că una dintre ele poate fi folosită doar de preoţi şi de bărbaţi. Chiar şi în caz de incendiu, spun unii preoţi.

Părintele Marian de la Biserica Sfântul Pantelimon: "O dată pe lună, reamintim credincioşilor ca în caz de incendiu, cutremur sau panică din diferite motive, bărbaţii ies prin altar, uşa e mereu deschisă în timpul slujbei, iar femeile să iasă prin uşa de la intrare, care se deschide către exterior"

Alţii pun mai mult preţ pe siguranţa oamenilor. „În caz de necesitate de urgenţă facem în aşa măsură ca să nu fie nicio victimă", spune un alt preot.

Şi când ajungem acasă cu lumina trebuie să urmăm câteva reguli simple: candela nu se lasa niciodată pe mobilă, pe televizor sau pe calculator. Pompierii ne recomandă să aşezăm lumânarea aprinsă într-o farfurie în care este deja apa la o distanţă sigură, faţă de materialele inflamabile.

În noaptea de Înviere pompierii vor fi prezenţi la 25 de biserici din Capitala unde merg în mod normal foarte mulţi oameni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO