Mancati si acasa inainte sa mergeti la o nunta! Criza a injumatatit meniul
Tinerii care isi unesc destinele in aceasta perioada n-au alta solutie decat alimentatia rationala a invitatilor. In medie, bugetul unui asemenea eveniment a scazut anul acesta cu cel putin 25%.
Exista si alte capitole unde mirii sunt fortati sa faca economii. Le-am aflat de participanii la Targul de Nunti, deschis zilele acestea la Constanta.
Catalin si Loredana, de exemplu, au devenit, de voie de nevoie, experti financiari. Pentru nunta lor au calculat fiecare leu dintr-un buget care oricum abia le ajunge. Si nu sunt singurii.
Daca-i intrebi pe organizatorii din domeniu, primul pe lista austeritatii e... meniul. Nu dispar felurile traditionale, dar invitatii vor avea mai putine aperitive la masa, de exemplu. Urmeaza aranjamentele florale, unde mici trucuri pot aduce mari economii.
Cat priveste decoratiunile, cele considerate "de fite" sunt deja de domeniul trecutului. Mirii au renuntat la arcadele cu flori naturale, de minim 150 de lei bucata, la covorul rosu care i-ar mai fi costat inca 100 sau la porumbei, pentru care plateau 130 de lei perechea.
Singurele cheltuieli ramase cam la fel sunt cele pentru sonorizare si pentru fotografii, adica peste 6.000 de lei. Mai e nevoie insa de alti bani pentru verighete si haine, asa ca totalul depaseste 40.000 de lei, oricat de sobra ar fi petrecerea. Suma ii cam "racoreste" pe multi dintre viitorii miri si, ca sa nu se razgandeasca, firmele ii incurajeaza cu tot felul de oferte speciale. Dintre acestea, reduceri cu pana la 10%.
Iar in ceea ce priveste luna de miere, de obicei ramane pentru altadata. Mai ales ca si nuntasii trec prin aceeasi criza financiara si darul se anunta mai… subtire.