Locul 1 in UE la procese. Romania incalca cel mai des dreptul la viata
Romania s-a aflat anul trecut pe locul 1 din cele 27 de tari ale Uniunii Europene la numarul de procese inregistrate la CEDO, pentru incalcarea articolelor 2 si 3 din Conventia Europeana. Articolele se refera la dreptul la viata si aplicarea torturii.
Potrivit organizatiei non-guvernamentale Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO), datele CEDO pentru anul 2010 arata ca Romania s-a situat pe locul 4 din totalul celor 47 de state din Europa, ca numar de procese.
Aceste procese au fost intentate la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului "pentru incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si degradante si aplicarea torturii". Astfel, statul roman a fost implicat intr-un numar de 29 de procese si se pozitioneaza dupa Rusia, Turcia si Ucraina.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Populatia ultimelor trei state este insa de doua, trei si chiar de sase ori mai mare fata de cea a Romaniei. Astfel, raportandu-ne la numarul de procese avute/numar de locuitori, Romania surclaseaza cu succes Turcia si Ucraina" - se arata in comunicatul GRADO.
De altfel, la nivelul Uniunii Europene, Romania este pe primul loc la acest capitol. Din 27 de state membre UE, mai mult de jumatate au avut in anul 2010 unul sau niciun proces pentru
incalcarea articolelor 2 si 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Romania a avut 29 de procese in acest sens.
Statul roman, bun de plata, din cauza condamnarilor la CEDO
In urma condamnarilor suferite pentru tratamente inumane si degradante, tortura si incalcarea dreptului la viata, pentru 2010, statul roman trebuie sa plateasca daune in valoare de mai bine de 200.000 de euro. De asemenea, potrivit sursei citate, in ultimii trei ani, au fost constatate incalcari ale articolelor 2, respectiv 3 din Conventie in 50 de cauze, iar Curtea a obligat statul roman la despagubiri in valoare de peste 600.000 de euro.
Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului atrage atentia ca cel mai recent caz de persoane ale caror drepturi au fost incalcate este cel al detinutului care murit in conditii suspecte in penitenciarul Galati. Suma ceruta de familia detinutului decedat in urma cu aproape un an in acest penitenciar este de 55.000 de euro.
La data de 1 iunie 2010, Sandu Constantin a fost inchis la penitenciarul Galati pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Dupa trei zile, medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean Galati au constatat decesul acestuia. Conditiile in care detinutul a murit nu au fost clare, iar Administratia Nationala a Penitenciarelor a demarat o ancheta interna in acest caz.
Dupa aproape un an de la incident, procesul este inca derulare cu 13 inculpati, dintre care cinci sunt arestati preventiv.
Romania are de platit aproape 7,5 milioane de euro pentru cauzele CEDO
A stat 9 ani inchis pe nedrept ca traficant de droguri. CEDO l-a eliberat
3.600.000 €! Suma platita de Romania pentru incalcarea drepturilor omului