Lista completa a evenimentelor de teatru, muzica si film din septembrie. Unde iesim in aceasta toamna

Dată publicare: 01-09-2014 19:20
Dată actualizare: 04-09-2014 07:05


Ca sa nu fiti nostalgici dupa vacanta de vara, nu uitati sa treceti in
agenda cele mai asteptate evenimente, de teatru, muzica sau film ale toamnei.

Luni seara, Marcel Iures, a deschis in Bucuresti, festivalul de teatru independent - "Undercloud". Iar in cateva zile, cei mai talentati tineri muzicieni ai lumii se vor intrece pentru concursul international George Enescu. Festivalul "Plai" din Timisoara sau Festivalul de muzica balcanica din Capitala sunt si ele pe lista lunii septembrie.

Cel mai important festival de teatru independent din Romania a debutat cu piesa "Absolut", in care Marcel Iures ofera un show de exceptie in rolul lui Ivan Turbinca. Pana pe 11 septembrie, si alte nume mari ale teatrului romanesc vor juca in Sala Mare de la Muzeul Taranului Roman.
 

Ne mutam din sala de teatru in sala de concerte ! Peste o saptamina, din 6 septembrie, 200 de tineri artisti ,veniti din toate colturile lumii, se vor intrece pentru un loc la Festivalul George Enescu de anul viitor. In afara de ei, pe scena Ateneului Roman , vor oferi recitaluri de exceptie artisti consacrati, cum ar fi pianista Elisabeth Leonskaja, laureata a concursului George Enescu in anul 1964.

Din cu totul alt peisaj face parte Festivalul Balkanik. In weekendul 12 - 14 septembrie, la Gradina Uranus din Bucuresti, se vor strange cei mai talentati mestesugari si artisti de etnie roma.

In aceleasi zile, la Timisoara, va avea loc Festivalul Plai - un eveniment multicultural care isi propune sa promoveze satul banatean.

LISTA COMPLETA A CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

UNDERCLOUD – FESTIVALUL DE TEATRU INDEPENDENT
1 – 11 SEPTEMBRIE

MUZEUL TARANULUI ROMAN
PRIMUL FESTIVAL DE TEATRU INDEPENDENT CARE PROMOVEAZA DE PESTE 6 ANI MISCAREA TEATRALA INDEPENDENTA DIN ROMANIA.

Festivalul de teatru independent care aduna la un loc si premiaza cele mai bune spectacole independente ale anului.
Festivalul e inspirat din viata oamenilor de azi si ii inspira pe oamenii de azi.

RADIRO – FESTIVALUL ORCHESTRELOR RADIO
20-27 SEPTEMBRIE

Intre 20 si 27 septembrie 2014, vor concerta la Sala Radio din Bucuresti cinci mari orchestre radio ale Europei, alaturi de mari dirijori si solisti ai momentului.

In cele 8 zile de festival vor evolua, pe scena Salii Radio, Orchestra Simfonica Radio din Finlanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, Orchestre National de France si Orchestra Nationala Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare si Cristian Mandeal.

Solisti celebri vor fi protagonistii serilor RadiRo: pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon, alaturi de violonistii Nikolaj Znaider si Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail si violonistul Alexandru Tomescu.

FESTIVALUL PLAI – TIMISOARA
12-14 SEPTEMBRIE

Un festival de multiculturalism, facut de voluntari
Mission

PLAI is a multicultural festival that takes place every year, in the middle of September, in the special location of Muzeului Satului Banatean from Timisoara, Romania.

BALKANIK FESTIVAL
12-14 septembrie 2014, Gradina Uranus, Bucuresti

BalKaniK! Festival va avea loc intre 12 si 14 septembrie, in Gradina Uranus din Bucuresti (Uranus 144, langa Piata de Flori George Cosbuc), unul dintre spatiile magice ale Bucurestiului, care se deschide anual publicului doar la festival.

BalKaniK! Festival este primul eveniment din Romania dedicat in totalitate muzicii si valorilor din Balcani.

Gradina Uranus, locatia Balkanik din 2011, s-a transformat intr-un spatiu dedicat culturii balcanice, unde spiritul puternic a dominat atmosfera de petrecere si buna-dispozitie!

FESTIVALUL FILMULUI CHINEZESC
11- 18 septembrie, bucuresti

Evenimentul se va desfasura in perioada 11 - 18 septembrie, in Bucuresti. In urma memorandumului semnat de Mihai Kogalniceanu, directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), si Luan Guozhi, directorul general adjunct al Administratiei de Stat pentru Presa, Publicatii, Radio, Film si Televiziune (SAPPRFT) din Republica Populara Chineza, un festival de film romanesc si unul dedicat cinematografiei chineze vor fi organizate in cele doua tari.

In cadrul festivalurilor vor fi proiectate 5 filme de lungmetraj, insa tara gazda va decide care filme vor rula la eveniment. O delegatie ce include actori dar si regizori se va afla in Romania pentru a desfasura o campanie de promovare a cinematografiei chineze.

Acest memorandum, de care va amintim mai sus, a fost semnat pentru perioada 2014 - 2016, iar invitatul de onoare din acest an este, marele actor si regizor, Jackie Chan. Acesta va fi prezent pe 11 septembrie, la deschiderea festivalului, cu filmul regizat de el si intitulat "CZ12." Actorul face parte si din distributia peliculei.

Printre alte filme prezente la festival amintim si de: "Beijing Love Story","The Grandmaster", "The Flying Swords of Dragon Gate", si "Full Circle".

FEST PE LIPSCANI – FESTIVALUL MALAELE
12 – 21 SEPTEMBRIE, BUCURESTI

In perioada 12-21 septembrie, Teatrul de pe Lipscani realizeaza festivalul de teatru „Fest pe Lipscani” – prima editie, dedicata aniversarii a 40 de ani de activitate a lui Horatiu Malaele.

Astfel, aceasta manifestare culturala se transforma intr-un maraton teatral inedit si unic, ce va contine 10 zile cu 12 evenimente ce il vor avea ca protagonist – fie ca actor, fie ca regizor – pe marele artist roman.
Toate spectacolele invitate in festival vor avea loc la Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani.

„Fest pe Lipscani” este un festival aflat, in stagiunea 2014-2015, la prima editie si marcheaza inceputul acestei stagiuni. In plus, dorinta organizatorilor este de a dedica fiecare editie cate unui mare artist din domeniul teatral (actor, regizor sau dramaturg). Mai mult, „Fest pe Lipscani” doreste sa se constituie intr-o manifestare teatrala ce sustine dezvoltarea Bucurestiului ca si capitala culturala europeana. Teatrul de pe Lipscani este o institutie ce si-a deschis portile in septembrie 2013 si are ca obiectiv principal promovarea valorilor teatrului romanesc, dar si lansarea pe piata a tinerilor artisti, creand, astfel, o adevarata pepiniera teatrala.

PROGRAM FESTIVAL
12 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “PODU’”
13 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “MASCARICIUL”
14 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “CAFENEAUA”
15 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “SCRISOAREA”
16 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “CARAMITRU-MALAELE, CATE-N LUNA SI IN STELE”
17 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “LECTIA”
17 SEPTEMBRIE, ORA 21:30 – „NUNTA MUTA”
18 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “DINEU CU PROSTI”
19 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “REVIZORUL”
20 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “FEMEIA CARE SI-A PIERDUT JARTIERELE”
20 SEPTEMBRIE, ORA 21:30 – “FUNERALII FERICITE”
21 SEPTEMBRIE, ORA 20 – “IN VALEA CU PARFUM DE FLORI SI ZUMZET DE ALBINE…”


VIDEO PROTVPLUS.RO