Cum ii "umileste" statul pe pensionarii de la sate. Jumatate de milion de varstnici strabat lunar kilometri intregi

Ultima actualizare: 19-02-2015 07:06

O jumatate de milion de pensionari din Romania pleaca luna de luna intr-o calatorie periodica din care se intorc si cu bani, dar si cu sacosele pline.

Sunt varstnicii care incaseaza pensiile pe card, dar locuiesc in sate fara niciun bancomat. Asa se face ca la jumatatea fiecarei luni strabat kilometri intregi, golesc conturile si isi platesc toate darile. Fenomenul este unul nou si psihologii sustin ca naveta pensionarilor ii tine pe de-o parte activi, dar pe de alta parte ii umileste.

E zi de pensie asa ca doamna Cornelia porneste ca in fiecare luna spre oras. Din satul Comsesti, judetul Cluj, unde locuieste, merge 32 de kilometri dus-intors pana la Turda. Se duce tinta la bancomat si scoate toti banii.

Dupa care face piata, trece pe la magazinul alimentar si in final vine incarcata acasa.

Doamna Cornelia, pensionara: "Ulei, zahar, faina, oua, un pic de carne din toate soiurile, margarina, mustar ce e nevoie in casa. Facem cumparaturi pentru o luna de zile si de aici de la magazin facem cumparaturi pentru strictul necesar".

Ca ea numai in acelasi sat mai sunt alte zeci de varstnici, care nici la magazinul din sat si nici la Primarie nu pot plati cu cardul.

Oamenilor le convine sa ia pensia pe card pentru ca postasul venea cu intarziere, spun ei.

Sociologic vorbind, pensionarii care vin la oras ca sa-si ia pensia refac de fapt o calatorie pe care au tot facut-o in perioada in care erau la munca. E un fel de socializare si de intarire a legaturilor cu alti pensionari, cu fosti colegi sau cu locuri care le sunt familiare. 

Iar pe langa socializare, oamenii se mentin activi, au senzatia ca nu pierd legatura cu lumea. In plus, revenirea cu bani acasa alimenteaza magazinele de unde pensionarii mai iau uneori produse pe datorie. Sunt platite apoi facturile la utilitati si darile catre stat.

Psihologii spun insa ca aici avem de-a face si cu un proces de umilire din partea statului. Asta pentru ca pentru un drept castigat in zeci de ani de munca, un pensionar n-ar trebui sa depuna absolut niciun efort. Cu toate acestea, aproape jumatate de milion de varstnici strabat in fiecare luna kilometri intregi ca sa-si poata lua pensia.

In statisticile Casei Nationale de Pensii sunt peste 1,7 milioane romani care isi primesc pensia pe card. Conturile lor sunt deschise la 21 de banci, iar majoritatea nu percep niciun fel de comision pensionarilor pentru extragere sau interogarea soldului, sustin autoritatile.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO