Liliecii sunt in pericol de disparitie in Romania. Cum se asigura niste biologi de viitorul mamiferelor
Zeci de milioane de lilieci traiesc in Romania, dar specia, desi protejata de lege, este in pericol. O spun niste tineri biologi romani, care se dedica, mai nou, repopularii parcurilor cu aceste animale, pe nedrept hulite.
E drept ca, daca se simt atacati si sunt prinsi in casele oamenilor, liliecii pot musca, iar daca sunt bolnavi pot transmite astfel Hepatita B sau chiar rabie. Dar altfel, in natura, rolul singurelor mamifere zburatoare este benefic.
"Piticul", asa cum il alinta medicul veterinar, este doar unul dintre cei peste 150 de lilieci adunati la un centru de reabilitare pentru animale din Bucuresti. Cativa tineri - unii doctoranzi in biologie, altii veterinari sau voluntari pasionati - incearca sa salveze liliecii gasiti de oameni prin case.
"Ne-au venit initial in jur de 104 lilieci din Iasi. A venit cineva cu masina special pentru asta", a spus biologul Dragos Mantoiu.
Animalutele sunt hranite si ajutate cu vitamine. Liliecii sunt aici de 50 de milioane de ani. Dar in zilele noastre, prea putini inteleg sa-i protejeze si sa-i observe, ascunsi chiar in mijlocul oraselor.
"In momentul in care cineva renoveaza un apartament iarna, este posibil sa dea peste o colonie de lilieci. In rosturile blocurilor sau in crapaturile caselor se pot gasi mii de lilieci", mai spune biologul.
Voluntarii pot fi contactati pe Facebook, "Protectia si studiul liliecilor".
Pentru astfel de cazuri, voluntarii si-au facut o asociatie pentru salvarea animalelor salbatice, la care romanii pot apela oricand se intalnesc cu neobisnuitele vietuitoare. Liliecii nu ataca oamenii decat daca se simt amenintati. Dar prin muscatura pot transmite Hepatita B sau rabie.
"Sa nu incerce sa puna mana direct pe ei, ci sa foloseasca o pereche de manusi sau un prosopel. In momentul in care pui mana pe el, daca nu l-ai prins cum trebuie, e foarte posibil sa te muste"
Dupa ce vor prinde energie, mamiferele vor fi repuse in libertate. Mai ales ca la vara vor devora numeroase insecte, precum tantari sau carabusi.
Peste hotare, aceste animale, care au inspirat si povestea celebrului Batman, aduc si bani. In statul american Austin, turistii fac tururi speciale ca sa vada cei peste 2 milioane de lilieci, care traiesc sub un pod. Iar autoritatile au renuntat de cativa ani sa mai foloseasca insecticide.