Liderii UE, întâmpinați cu proteste la București. Transportatorii români sunt nemulțumiți

Dată publicare: 10-01-2019 11:55
Dată actualizare: 10-01-2019 12:07


proteste UNTRR

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) organizeză vineri, 11 ianuarie, între orele 08:30 - 10:30, un protest în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.

Transportatorii cer stoparea adoptării Pachetului Mobilitate 1, potrivit unui comunicat al UNTRR.

Acest protest are loc chiar în timpul vizitei liderilor UE la București - preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Colegiul Comisarilor - care participă joi la Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, iar vineri sunt la Palatul Victoria și la Cotroceni.

Transportatorii rutieri susțin că doptarea noului pachet de reglementări va închide piaţa transporturilor vest europeană pentru transportatorii rutieri din est, aceste măsuri fiind ”vădit protecţioniste”, ”inadmisibile într-o piaţă liberă cum se autocaracterizează Uniunea Europeană”, susţine UNTRR, potrivit Agerpres.

Măsurile contestate de transportatorii români

”Pachetul mobilitate 1” a fost publicat de Comisia Europeană pe 31.05.2017 şi cuprinde propuneri importante de modificare a legislaţiei europene în domeniul transporturilor rutiere, precum: propunerea de Lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere; propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti; propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă.

După aprobarea poziţiei Parlamentului European, Pachetul Mobilitate 1 va intra în procedura de trialog pentru armonizarea poziţiilor celor 3 instituţii europene - Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul de Transport UE în vederea aprobării textului final.

Pe de altă parte, joi, în faţa Parlamentului European - Piaţa Luxemburg, are loc un alt protest faţă de Pachetul Mobilitate 1, la care participă şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), alături de celelalte organizaţii patronale din România şi nu numai.

Transportatorii subliniază că propunerile cuprinse în Pachetul Mobilitate au fost realizate pe fondul protecţionismului în creştere al statelor Membre din Vestul UE reunite în cadrul Alianţei Rutiere, iar transportatorii români şi est-europeni vor fi cei mai afectaţi prin măsurile propuse, care vor determina creşterea semnificativă a costurilor de operare şi restricţionarea transporturilor rutiere internaţionale operate de aceştia în cadrul UE.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Agerpres, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO