Legea inregistrarilor telefonice a suparat pe toata lumea
Chiar si parlamentarii care au avizat-o se plang de continutul ei, iar politistii si procurorii sunt, la randul lor, nemultumiti.
Perceputa la limita incalcarii dreptului la intimitate, legea, recent intrata in vigoare, a starnit controverse majore.
S-a vrut o incercare de a limita accesul serviciilor secrete la baza de date a oricarui operator de telefonie mobila. Si asta pentru ca toate informatiile pe care le pot obtine autoritatile acum le puteau avea si inainte.
Diferentele sunt doua. Operatorul trebuie sa arhiveze datele timp de sase luni, nu doar o luna, cum era inainte. Si, ca si acum, accesul la baza de date se face numai dupa inceperea urmaririi penale si cu avizul judecatorului. Inainte era suficienta o semnatura a procurorului.
Informatiile care sunt cerute se refera la numarul de telefon, durata convorbirii, locul de unde s-a sunat.
Legea este una dintre conditiile de integrare in Uniunea Europeana. Organizatiile de aparare a drepturilor omului sunt, insa, de parere ca se incalca dreptul la viata privata.
Procurul general al Romaniei va inainta Ministerului Justitiei o propunere de modificare a mai multor prevederi ale legii.
Astazi, la ora 21:00, Liviu Popescu, directorul executiv al Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, vine la videochatul stirileprotv.ro. Vorbim despre inregistrarea convorbirilor telefonice si a SMS-urilor.