Legea inregistrarilor telefonice a suparat pe toata lumea
Chiar si parlamentarii care au avizat-o se plang de continutul ei, iar politistii si procurorii sunt, la randul lor, nemultumiti.
Perceputa la limita incalcarii dreptului la intimitate, legea, recent intrata in vigoare, a starnit controverse majore.
S-a vrut o incercare de a limita accesul serviciilor secrete la baza de date a oricarui operator de telefonie mobila. Si asta pentru ca toate informatiile pe care le pot obtine autoritatile acum le puteau avea si inainte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diferentele sunt doua. Operatorul trebuie sa arhiveze datele timp de sase luni, nu doar o luna, cum era inainte. Si, ca si acum, accesul la baza de date se face numai dupa inceperea urmaririi penale si cu avizul judecatorului. Inainte era suficienta o semnatura a procurorului.
Informatiile care sunt cerute se refera la numarul de telefon, durata convorbirii, locul de unde s-a sunat.
Legea este una dintre conditiile de integrare in Uniunea Europeana. Organizatiile de aparare a drepturilor omului sunt, insa, de parere ca se incalca dreptul la viata privata.
Procurul general al Romaniei va inainta Ministerului Justitiei o propunere de modificare a mai multor prevederi ale legii.
Astazi, la ora 21:00, Liviu Popescu, directorul executiv al Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, vine la videochatul stirileprotv.ro. Vorbim despre inregistrarea convorbirilor telefonice si a SMS-urilor.