Legea hărţuirii, adoptată. Ce riscă cei care strigă sau fluieră după femei pe stradă
O palmă peste fund, o atingere nepotrivită sau o vorbă cu tentă sexuală spusă unei femei va fi aspru taxată de poliţişti, după ce legea hărţuirii stradale, adoptată marţi, va fi promulgată.
Femeile tratate astfel în public, vor putea să ceară ajutorul agenţilor, iar agresorii riscă amenzi de până la 10 mii de lei. Din păcate, trăim într-o societate, spun sociologii, în care astfel de comportamente au ajuns să fie considerate normale.
În România, femeile sunt acostate pe stradă, sunt pipăite în metrou sau în autobuz, iar cei care fac asta nu păţesc nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oana Bâzgan, deputat independent: "Fetele şi femeile nu trebuie să acepte astfel de situaţii şi doi, un hărţuitor, un agresor care nu e sancţionat, mesajul pe care îl va înţelege din asta este că e în regulă, că poate să continue să treacă la următorul nivel şi următorul nivel. "
Legea adoptată astăzi de parlamentari va sancţiona cu amenzi cuprinse între 3000 şi 10 mii de lei, toate tipurile de agresiune sexuală sau psihologică. O vorbă cu caracter sexual explicit sau o atingere nepotrivită ar putea să îi aducă celui care o face sancţiuni aspre. Condiţia este că femeia hărţuită pe strada să sune imediat la 112 şi să povestească ce a păţit, sau ca de faţă să fie un agent, un poliţist local sau un jandarm care să sesizeze fapta.
Gelu Duminică , sociolog: "În momentul în care jigneşti, apostrofezi şi aşa mai departe, s-ar putea să vezi că omul acela s-ar putea să sufere, dar pentru asta trebuie să fii educat în spiritul ăsta. Iar dacă noi nu suntem educaţi în spiritul ăsta, logic că atunci când strigam " ce bună eşti" nu ne arătăm decât cât de macho suntem noi ca bărbaţi, şi mai mult, ne supărăm dacă femeia nu ne răspunde zâmbind"
În prezent , statisticile spun că 8 din 10 românce nu se simt în siguranţă seara pe stradă, 4 din 10 nici măcar ziua, iar 7 din 10 nu se aşteaptă ca cineva să intervină în apărarea lor. Legea urmează să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.
Sursa: Pro TV
Etichete: femeie, lege, hartuire, societate, strigat,
Dată publicare:
10-07-2018 18:33