Lectie de viata oferita de zeci de studenti americani. Cum vor sa ajute copii bolnavi, parasiti in maternitatile din Romania
O impresionanta lectie de viata este oferita de o echipa de voluntari americani.
De mai bine de 15 ani, cate 40 de studenti sau absolventi de colegii vin la Iasi in fiecare an sa aiba grija de copiii bolnavi, parasiti in maternitati.
Dupa ce anul trecut s-a terminat insa finantarea din Statele Unite, acum fiecare voluntar plateste din banii lui cate 6.000 de dolari pentru a-si acoperi transportul si cheltuielile. Iar aici, se joaca si canta in fata celor mici, pentru cea mai mare rasplata: zambetul lor.
Voluntarii americani povestesc cu emotie despre experientele tulburatoare traite in centrele pentru copii orfani din Iasi. ca sa ajunga aici, si sa stranga 6 mii de dolari fiecare- tinerii muncesc un an intreg si isi iau si cate doua slujbe. Dar nu regreta nicio secunda!
Lida se implica trup si suflet: s-a nascut in Rusia, a fost si ea abandonata intr-un orfelinat, dar a avut sansa sa fie apoi adoptata, cand avea 9 ani, de o familie din Statele Unite.
Lida Gaidukova, voluntar american: "Am fost in orfelinat prima jumatate a vietii mele si am vrut intotdeauna sa vin sa lucrez cu orfani. Vreau sa fac Medicina si sa vin in tari precum Romania si Rusia pentru a ajuta. Toata lumea munceste si strangem bani si primim donatii si ne ajuta vecinii si prietenii"
Banii pentru misiunea din Romania le acopera americanilor transportul, cazarea intr-un apartament inchiriat si mancarea. Fiecare sta in Iasi cate 4 luni, apoi este inlocuit de alt voluntar. O fundatie americana - International Language Programs - se ocupa de toata organizarea.
Kuniko este numai un zambet in fata celor mici: le canta si le spune povesti!
Kuniko Poole, voluntar american: "Este un vis implinit sa pot veni aici sa lucrez cu copiii. Merg la Studii Internationale si sper sa fac lucrul asta toata viata, sa lucrez cu copiii. Este ceva ce vreau sa fac si acasa lucrez doua slujbe ca sa pot strange banii si sa pot avea grija de copii"
Teodora Racoveanu, coordonatorul voluntarilor: Au o mare disponibilitate pentru a acorda atata dragoste si atentie copiilor, stiu sa se joace cu copiii. Au o disponibilitate mare pentru asta si mai si platesc, e un lucru rar"
Marionela Vartolomei, sef Centrul Sfantul Andrei: Sunt foarte implicate in activitatea zilnica, au o chemare speciala in a lucra cu acesti copii, de altfel formarea lor pleaca de la aceste coordonate. Sunt studenti la psihologie, la asistenta sociala, la psihopedagogie.
La plecare, americanii primesc o adeverinta prin care li se atesta perioada de voluntariat din Romania. Si in CV-ul lor, conteaza! Isi pot gasi ulterior un loc bun de munca in domeniul social, in Statele Unite.