Lectie de supravietuire din partea unei berze. Pasarea a ramas alaturi de puiul prea mic pentru a zbura spre tarile calde

10-09-2014 13:46


O poveste impresionanta despre supravietuire vine dintr-o localitate din Timis, acolo unde o barza a ramas alaturi de puiul ei, prea mic pentru a putea zbura intr-o calatorie spre tarile calde.

Autoritatile locale s-au mobilizat exemplar, si mai multi muncitori au intrerupt curentul la stalpul unde pasarea isi facuse cuib. Reprezentantii gradinii zoologice au venit si ei sa ia puiul si sa-i ofere un adapost pe timpul, iernii insa au avut parte de o surpriza.

Puiul de barza a venit pe lume mai tarziu decat suratele lui si a fost prea mic pentru a rezista unei calatorii de cateva mii de kilometri spre Africa. Instinctul i-a dictate mamei sa ramana cu el, sa-l hraneasca si sa-l tina sub aripa ei ocrotitoare in noptile racoroase de toamna.

Claudiu Chira, administrator Gradina Zoologica Timisoara:
"Se zice ca berzele sunt aducatoare de noroc si este posibil ca ramanerea puiului in Cheveresu Mare inseamna ca si norocul ramane aici, inca putin, pentru locuitori. Puiul nu a avut suficienta putere sa plece inca".

Localnicii din Cheveresu Mare au vazut cum, rand pe rand, toate familiile de berze si-au luat zborul. Ultimele pasari au plecat la sfarsitul lunii august. Una singura a ramas impreuna cu puiul ei. Autoritatile au facut toate demersurile necesare inca de saptamana trecuta pentru a intrerupe curentul in zona unde barza si-a facut cuibul. Politistii au dirijat circulatia pe o ruta ocolitoare.

Chiar in timp ce echipa de salvare urca pe scara mobila si se apropia de cuib, puiul si-a intins aripile si si-a luat zborul. A planat putin si a aterizat apoi dupa casele din apropiere. Din pacate, cei de la gradina zoologica nu au putut sa sedeze pasarea pentru ca i-ar fi pus viata in pericol.

Este posibil ca puiul sa se intremeze si sa poata pleca impreuna cu mama prima mare aventura a vietii lui: Africa.

Tags: barza, pui,

VIDEO PROTVPLUS.RO