Lectie de patriotism. Scotianul care a asistat la sacrificiul lui Liviu Babes, in martie '89, s-a intors in Romania
Un scotian ne preda pentru a doua oara o lectie de patriotism, la un sfert de secol dupa ce a povestit lumii intregi cum isi dau oamenii foc din cauza comunistilor.
El s-a intors in tara noastra ca sa vada pentru ce si-a dat viata pictorul Liviu Babes - brasoveanul care pe 2 martie '89 a murit in flacari pe partia Bradu.
Douglas Wallace a fost turistul occidental care a sarit sa stinga focul, apoi a spus presei internationale cat de rau se traieste in Romania.
"Stateam jos aici, era zapada, evident, si am auzit un strigat, unul singur venind dinspre padure. M-am uitat si am vazut foc, parea o persoana care luase foc, m-am ridicat, am venit incoace mi-am dat jos geaca de schi si am incercat sa sting focul, fara sa stiu despre ce este vorba", a povestit scotianul.
Desi au trecut 25 de ani, Douglas Wallace isi aminteste momentul de parca a fost ieri. L-a chinuit multi ani imaginea "tortei vii a Revolutiei romane", asa cum a ramas pictorul Liviu Babes in memoria celor pentru care s-a sacrificat.
Pe 2 martie 1989, cand l-a zarit pe brasovean in flacari, turistul strain venit la schi cu prietenii a crezut ca are de-a face cu un accident. A vazut apoi biletul in care artistul cerea cu disperare eliberare: "Stop Mörder! Brasov = Auschwitz".
"Erau schiuri si un rucsac acolo, iar biletul era infipt pe unul dintre copaci, cu un cutit", a spus barbatul.
Odata intors in Scotia, Wallace s-a documentat despre situatia din Romania, apoi a contactat agentiile de presa si le-a spus ce se intampla la noi in tara. Din pacate, Liviu Babes nu a supravietuit.
"Trebuie sa ii multumim de doua ori - o data pentru ca a incercat sa il salveze pe Babes si a doua oara pentru ca s-a dus in Scotia si a declarat corect la Sunday Times ce a vazut in Brasov - ca un om si-a dat foc sa protesteze impotriva regimului comunist", spune fondatorul Miscarii 15 noiembrie 1987.
Duminica, la 25 de ani de la sacrificiul lui Babes, revolutionarii l-au chemat pe Wallace in Romania. Desi s-a mutat tocmai in Canada, omul nu a ezitat nicio clipa. A luat cu el si ziarele straine in care a fost publicata povestea lui Babes. Le-a pastrat un sfert de secol si recunoaste ca intamplarea l-a marcat profund.
"Nu credeam ca va raspunde, ei sunt din alta lume, noi suntem din alta lume. Nu credeam ca cineva, un strain, care nu ne-a vazut, nu ne-a cunoscut, 25 de ani sa ne aiba in minte?! Ca a zis ca tot timpul s-a gandit oare ce s-a intamplat cu noi", spune sotia lui Babes.
La fel ca Wallace, sotia si fiica lui Liviu Babes se simt acum eliberate. Cu totii au inteles ca sacrificiul artistului, ca si al celor peste o mie de oameni care au murit in '89, nu au fost in zadar.