Lectie de pasiune si devotament data de doamna Lucretia. Profesoara preda voluntar copiilor dintr-un centru de plasament

29-11-2014 09:14


Chiar daca ar putea sa stea acasa si sa-si duca linistiti batranetea, unii oamenii nu renunta la meserie. O profesoara de 65 de ani din Alba, iesita la pensie, inca ii invata carte, cu multa pasiune, pe copiii dintr-un centru de plasament.

Iar ajutorul ei este vizibil mai ales in catalog, pentru ca notele elevilor au crescut simtitor.

Timp de 36 de ani, doamna Lucretia a fost dascal pentru mii de elevi. Si chiar si dupa ce a iesit la pensie, nu a putut sta departe de catedra. Asa ca acum merge de trei ori pe saptamana la Centrul de Plasament din Stremt si le preda celor 17 copii de acolo. Cu cartile si caietele pe masa, acestia o asteapta cu sufletul la gura.

Discutie eleva-doamna Lucretia:

Eleva: "-De-abia am asteptat sa veniti la noi, sa ne ajutati la teme”
Doamna Lucretia: “-Si mie mi-a fost foarte dor de voi"

Roxana este eleva in clasa a 8-a, iar in urma cu 6 ani a ajuns de la un asistent maternal la acest centru. Fetita recunoaste ca fara ajutorul profesoarei nu ar fi reusit sa aiba note asa mari la scoala.

"Pentru mine a contat foarte mult ajutorul, pentru ca la chimie nu ma descurcam cu formule si luam note mici, 5, 6 si acuma am avansat, iau 8, 9. Daca as vrea sa ajung ceva in viata, trebuie sa invat", este de parere Roxana Alexandra, eleva.

Si Daniel, care este in clasa a 5-a, a avansat la scoala de cand invata impreuna cu doamna Lucretia. Parintii l-au abandonat inca de mic, pentru ca nu il mai puteau ingrijiri. Acum e dornic sa invete si sa reuseasca in viata.

"Ne ajuta, ma ajuta sa imi fac temele, am note mai bune. Acum am 9 si 10 si inainte aveam 8", recunoaste si Daniel.

Doamna Lucretia a predat chimie si fizica in Timisoara, iar de cativa ani s-a retras in satul natal, in judetul Alba.

"Am iubit copiii toata cariera mea si orice probleme as avea, le uit cand sunt cu ei", povesteste Lucretia Capata.

Cei de la centrul de plasament sunt recunoscatori ca notele elevilor au crescut simtitor de cand doamna profesoara ii mediteaza gratuit.

"Vine de doi ani de zile la noi si chiar foarte mult ne ajuta. Notele copiilor sunt cea mai mare recompensa pentru dansa", explica Silvana Marian, responsabil Centrul de Plasament Stremt.

Iar din cand in cand, micutii sunt recompensati cu cate o excursie, organizata si platita de doamna Lucretia. Profesoara a fost aleasa voluntara anului in judetul Alba pentru munca pe care o depune in folosul acestor copii napastuiti de soarta.

VIDEO PROTVPLUS.RO