Lanuri cu soia modificata genetic gasite de Greenpeace, in Botosani. O comisie de urgenta a autoritatilor ancheteaza cazul
Reprezentantii Greenpeace Romania sunt in alerta, dupa ce au descoperit la Botosani lanuri intregi cu soia modificata genetic.
Pentru ca reprezentantii Garzii de Mediu nu i-au crezut pe cuvant, au insistat sa mearga pe teren pentru cateva noi teste care n-au dovedit, insa, contrariul.
Modificarea genetica este interzisa prin lege in Uniunea Europeana, asa ca, in acest caz, a fost declansata o ampla ancheta.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Mai multe sesizari anonime anuntau, in urma cu doua saptamani, ca soia plantata in mai multe zone din judet este modificata genetic.
Marian Rotaru, directorul Garzii de Mediu Botosani: "Neavand laborator unde putem analiza, i-am trimis pe cei de la Directia Agricola sa vada daca sunt probele concludente, daca este modificata genetic."
Rezultatele testelor au fost, insa, negative. La randul lor, activistii Greenpeace au luat probe si le-au trimis la un laborator specializat din Austria.
Irina Brandabur, activista Greenpeace: "Rezultatele arata ca probele trimise prezinta urme de soia modificata genetic in proportie de 98,87%. Trebuie luate masuri urgente pentru ca acest lucru este ilegal in Romania si UE."
Alexandru Riza, coordonator campanie Greenpeace Romania: "S-au identificat legaturi intre organismele modificate genetic si dereglari ale sistemului endocrin uman, dereglari ale functiei reproducatoare la om."
Activistii au alertat imediat autoritatile din Botosani. Iar reprezentatii Garzii de Mediu au insistat sa mearga din nou in zona, sa vada rezultatele cu ochii lor.
Alexandru Riza, coordonatorul campaniei Greenpeace: "Luam mai multe pastai de soia carora va trebui sa le scoatem boabele. Le vom macina, dupa care vom turna o cantitate de apa de sase ori mai mare. Vom prelua de acolo cu o pipeta si vom introduce un tester. Acest test a iesit pozitiv."
Directorul Garzii de Mediu Botosani a facut inca un test la sediul Directiei Agricole. Numai ca, surpriza, kiturile nu au functionat, iar rezultatele au fost nule.
In aceste conditii, autoritatile au intocmit o comisie de urgenta, care sa ridice noi probe. Iar cei de la APIA urmeaza sa ii identifice pe proprietarii celor peste 20 de terenuri din judet, unde e cultivata soia modificata genetic.