La un an de la incendiul care a mistuit Palatul Episcopal din Oradea, a fost montată turla

Dată publicare: 09-07-2019 13:06
Dată actualizare: 09-07-2019 20:16


La aproape un an de la incendiul violent care a mistuit Palatul Episcopal din Oradea, a fost montată turla principală, cea care în august anul trecut s-a prăbuşit în flăcări.

Urmele incendiului care a distrus Palatul Episcopal din Oradea au dispărut complet. În mai puţin de un an, primăria a reuşit să reconstruiască plafonul imobilului care s-a prăbuşit şi pereţii interiori, năruiţi de foc. În plus, s-a refăcut acoperişul iar astăzi a fost montată cupola care are aproape 7 tone.

Sute de oameni priveau îngroziţi, pe 25 august anul trecut, cum se surpă în flăcări turla principală a Palatului Episcopal, edificiu emblematic al oraşului, de mare valoare arheologică.

După mai puţin de un an, lucrările de reconstrucţie au avansat rapid, iar marti dimineaţă vechiul turn a fost remontat.

Turla a fost construită din lemn încleiat, cântăreşte 6,8 tone, are 7 metri înălţime şi tot atâta diametrul la bază.

Lucrările exterioare, inclusiv turla principală, au costat 1,6 milioane de euro, bani din bugetul Primăriei. Interiorul va costa de două ori mai mult. La rândul lor, sute de oameni simpli, au făcut donaţii de peste 1,1 milioane de lei pentru a ajuta la reconstrucţia Palatului.

După ce va fi refăcut complet, cel mai probabil în 2 ani Palatul Episcopal din Oradea va avea săli de expoziţie şi de concerte, încăperi cu obiecte de tezaur şi o capelă. În plus, va găzdui o bibliotec cu şase mii de cărţi vechi.


VIDEO PROTVPLUS.RO