Jucăriile ''fidget spinner'' pot prezenta un risc pentru sănătatea copiilor. Avertismentul UE

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
fidget spinner
iStock

Jucăria ''fidget spinner'', care s-a bucurat de o mare popularitate anul trecut, se numără printre produsele comercializate în Uniunea Europeană care se regăsesc cel mai adesea pe lista obiectelor semnalate ca factori de risc pentru sănătate.

Titirezul cu trei palete care se învârt şi acţionează ca o elice în jurul unui punct de susţinere circular, poate fi menţinut în echilibru, poate fi aruncat dintr-o mână în alta sau poate fi întrebuinţat pentru a ţine degetele ocupate, relatează Agerpres.

Fanii ''fidget spinner'' susţin că aceste obiecte dau dependenţă şi îi ajută să se elibereze de stres. Însă, Comisia a descoperit că, din cauza că aceste jucării sunt deseori dotate cu becuri LED alimentate de baterii prezintă un risc pentru copiii care pot ajunge cu uşurinţă la micile componente şi le pot înghiţi.

În sistemul de alertă rapidă pentru produsele periculoase al Comisiei Europene, RAPEX, au fost incluse în 2017 unsprezece modele de ''fidget spinner'' semnalate ca fiind periculoase, acestea fiind eliminate de pe piaţă deoarece nu corespundeau regulamentului Uniunii Europene privind siguranţa jucăriilor.

Anual, Comisia publică un raport cu privire la produsele periculoase care urmează să fie interzise, retrase sau rechemate de pe piaţa unică a Uniunii Europene. Produsele de pe această listă variază de la jucării, îmbrăcăminte şi cosmetice până la echipamente tehnice şi vehicule.

Bunurile care sunt cel mai des semnalate sunt jucăriile, obiecte care includ de obicei componente mici cu care copiii mici se pot îneca, care conţin chimicale periculoase sau care sunt comercializate în ambalaje din plastic ce pot prezenta risc de sufocare şi alte primejdii.

Importurile din China se înscriu în mod regulat în topul listei de produse periculoase, în parte deoarece această ţară este cel mai mare furnizor de bunuri din Uniunea Europeană. În 2017, 53% dintre produsele semnalate au provenit din China şi Hong Kong, în timp ce 26% erau de origine din Uniunea Europeană, precizează sursa citată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO