Jocurile violente vor fi interzise minorilor!

Dată publicare: 13-03-2009 00:00
Dată actualizare: 29-10-2012 11:29


Parlamentarii europeni au decis sa introduca noi reguli pe aceasta piata. Pe toate jocurile vor aparea in curand cerculete cu varstele de la care sunt recomandate, ca la filme.

In plus, consolele si calculatoarele vor avea un sistem de blocare in cazul jocurilor violente. Sistemul de blocare a consolelor sau a calculatoarelor a fost botezat "butonul rosu". Adica, parintii ar putea seta aparatura electronica sa recunoasca jocurile prea violente si sa le blocheze.

Pentru aceasta, producatorii va trebui mai intai sa clasifice jocurile video. Cele mai violente vor primi categoria de 18 plus, adica sunt recomandate doar celor mai mari de 18 ani. Urmeaza jocurile 16 plus si 12 plus.

Exista categorii mai putin violente sau chiar non violente pentru cei mai mici clasificate ca 7 plus, 3 plus. Psihologii spun insa, ca in cazul lor exista alt risc, copii pot ajunge dependenti.

Tot cu ajutorul butonului rosu parintii vor putea stabili si reglementa cate ore pot sa se joace copiii lor. Dupa expirarea timpului, sistemul de asemenea va bloca jocul. Psihologii dau alarma: copii care nu se pot dezlipi de jocurile video ar putea avea mai tarziu probleme comportamentale.

Nici jocurile mai putin violente nu sunt sigure, sustin psihologii si asta pentru ca pot crea dependenta. Producatorii de jocuri au insa alta parere.

Deputatii Parlamentului European s-au implicat in aceasta "disputa". Au adoptat un raport prin care recomanda tarilor membre sa adopte o lege pentru a reglementa piata. Astfel, jocurile video vor fi impartite dupa criterii de violenta, pe categorii de varsta. In plus, europarlamentarii cer introducerea butonului rosu in console ori calculatoare.

Producatorii de jocuri s-au declarat de acord cu aceste modificari si au inceput deja sa clasifice jocurile. Si parintii trebuie sa fie insa mai atenti la jocurile video pe care le au instalate copii in calculator.


VIDEO PROTVPLUS.RO