Istoricul si filosoful Neagu Djuvara a implinit varsta de 100 de ani. Cadoul pe care i l-a oferit Gabriel Liiceanu

Ultimul update: Duminica 21 August 2016 00:15
Data publicarii: Joi 18 August 2016 16:02
Categorie: Social

Marele istoric si scriitor roman, Neagu Djuvara, a implinit, joi, 100 de ani. Cu aceasta ocazie, scriitorul Gabriel Liiceanu l-a vizitat pentru a-i oferi un volum aniversar ce cuprinde 444 de fragmente memorabile.

Nascut in august 1916, la trei zile dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial , Neagu Djuvara va purta mereu doua date de nastere in acte 18 si 31 august din cauza trecerii in 1919, de la calendarul iulian la cel Gregorian.

De frica sa nu aiba de suferit in tara, pe timp de razboi, tatal sau l-a trimis de indata impreuna cu mama si fratele lui, in Franta, unde bunicul sau era ministru plenipotentiar al Romaniei la Bruxelles, retras atunci in orasul francez Le Havre. La patru ani se intoarce in tara numai ca intre timp, tatal sau murise de gripa spaniola, la numai 38 de ani.

Asadar cei doi frati, Neagu si Razvan raman doar in grija mamei, Tinca Djuvara , despre care istoricul spune ca este marea dragoste a vietii lui. Plimbat toata viata prin lume, de voie si de nevoie, face scoala la Sinaia, Nisa, Paris. La 20 de ani se casatoreste cu France, o colega de facultate, pe care o cunoscuse la Sorbona cu un an inainte si care ii atrasese atentia cu remarca ei : " Aveti maini asa de frumoase pentru un barbat". Monseniorul Vladimir Ghika i-a casatorit intr-o bisericuta greco-catolica , iar dupa un an a venit pe lume, fiica lor, Domnica.

Urmeaza inrolarea in armata, ani de diplomatie, ani de exil, activitati in organizatii de interes romanesc, jurnalism la radio Europa Libera, 23 de ani in calitate de consilier al presedintelui Nigerian si din nou in exilul parizian ca secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana in 1990, cand in luna februarie se intoarce in Romania dupa 45 de ani de peregrinari.

Personajul care intruchipa istoria Romaniei din ultimul veac va deveni un profesor universitar adulat de studenti, un scriitor devorat de romani, un om care declara ca pana la intoarcerea acasa, toata viata lui a fost doar o uriasa paranteza.

Astazi, la sarbatorirea la 100 de ani, scriitorul si prietenul sau, Gabriel Liiceanu, i-a fost alaturi oferindu-i un volum aniversar.

"Batranetea ne ia in primire cd incepem sa deschidem poarta tristetii si a incruntarii. Pe Neagu Djuvara nu l-am vazut niciodata trist" , zice Gabriel Liiceanu in ziua in care Neagu Djuvara implineste 100 de ani, in sufletul sau de 26.

bijuterii

Românii cumpără tot mai multe lingouri și monede de colecție. Tendințele în materie de bijuterii

Sezonul nunților de 3 zile în Țara Oașului. Sumele uriașe pe care le cheltuie familiile

Zi splendidă pentru plimbări la munte. Iubitorii de natură au plecat cu ghizi în Făgăraș

Cartea care îi învață pe copii ce să facă în caz de incendiu, lansată de Asociaţia ''Colectiv''

Concedii plătite în străinătate şi abonamente la fitness. Ce vor angajații de la patroni

Studenții vor circula gratuit cu trenul, indiferent de vârstă. Legea, promulgată de Iohannis

paine, consum, scazut, romania,

De ce a scăzut consumul de pâine în România. ”Milioane de oameni nu mai sunt consumatori”

Gabriela Firea: Centrul Vechi se va extinde cu încă 50 de străzi, până în Cartierul evreiesc

Locatari mutați de primărie pentru consolidarea locuințelor, fără să fie anunțați. ”Nu ştiam. Ne mută?”

Românii, încurajați să recicleze printr-o taxă suplimentară. Cum își vor putea recupera banii

Timișorenii care aruncă pe stradă gunoaie, identificați pe camerele de supraveghere

Parcul cu 100 de stejari, inaugurat cu fast în Capitală