Galatiul sub ape. Sute de familii si-au parasit locuintele distruse

Dată publicare: 17-06-2010 00:00
Dată actualizare: 18-09-2012 02:19


Apa trece de un metru in cartierul "Valea Orasului" unde situatia este dramatica pentru ca a plouat torential 24 de ore. Cu Dunarea in coaste si canalizarea infundata, oamenii n-au stiut unde sa se ascunda.

Pe lumina, cand s-au uitat in jur i-au luat cu fiori reci. Strazile arata de parca s-ar fi rupt un baraj. Nimeni nu a indraznit sa stea in calea puhoaielor. Toate fiintele au fost in pericol. Oamenii s-au catarat pe acoperisuri cand au vazut ca valul de apa murdara inghite tot: strazi, gradini, masini si animale.

Cei care si-au parasit locuintele au luat cu ei doar animalele. Unii insa nu vor sa plece si pace de groaza hotilor. Stau insa pe riscul lor mai ales ca in jur este nenorocire.

Scene cu adevarat dramatice s-au derulat in fata spitalului CFR din Galati. Ambulantele nu au avut cum sa treaca prin lacul imens asa ca pacientii in stare grava au fost transportati cu barcile, la fel si medicii care au mers dimineata la serviciu.

O femeie care nu se poate misca a trait o spaima cumplita cand s-a vazut intr-o barca ce se clatina amenintator. Ingrozita, si-a inclestat bratele in jurul unei asistente.

In cladire zeci de bolnavi sinistrati au dormit pe canapelele din camera de garda sau pe scaunele din sala de asteptare. In acest moment spitalul joaca si rolul de adapost de urgenta.

Cu apa mai sus de genunchi, un barbat a facut haz de necaz si a dat la peste pe strada din fata casei. A prins doar un peste de plastic.

In partea din Galati ramasa neinundata, ploaia a transformat o parcare intr-o capcana. Pamantul s-a surpat sub 6 masini iar proprietarii au apelat disperati la ajutorul unor muncitori de pe un santier din apropiere.

Dupa ce au reusit sa ridice masinile din gropi cu bratele muncitorii au improvizat niste punti din barne de lemn, ca sa le readuca pe sosea.

Localnicii spun ca in urma cu 2 saptamani in zona a fost acoperit un sant, dupa ce s-au facut lucrari de canalizare. Se pare ca n-a mai turnat nimeni asfalt. Pur si simplu groapa a fost umpluta romaneste cu pamant. Din cauza ploilor, solul s-a inmuiat.

Ploaia a facut stricaciuni si pe o sosea cu patru benzi care s-a rupt si astfel s-a format un crater lat de 7 metri si adanc de 3. Specialistii spun ca ploile abundente si infiltratiile din sol au sapat practic un tunel pe sub asfalt si de aceea a cazut soseaua

Iar necazurile pentru localnicii din Galati par abia la inceput. Pe langa faptul ca Dunarea vine umflata din amonte, precipitatiile din zilele urmatoare o vor involbura si mai tare. De exemplu, in 24 de ore, nivelul apei a crescut cu 10 centimetri. Preventiv, hidrologii au anuntat cod portocaliu in judetele din sud si galben in cele din est.

 

 

 

Tags: inundatii,


VIDEO PROTVPLUS.RO