Populația României a scăzut cu peste 120.000 de persoane. Avertismentul sociologilor pentru viitor
Anul trecut populaţia României a scăzut cu peste 120 de mii de persoane, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Surprinzător, nu emigarea este principala cauză a declinului demografic, ci numărul prea mic de naşteri. Iar specialiştii spun că fenomenul se va agrava şi vom asista la o îmbătrânire a populaţiei.
Anul trecut ne-am împuţinat pentru că în fiecare lună numărul de naşteri a fost mult mai mic decât cel a deceselor. Până în 1990, româncele aveau cel puţin 2 copii, însă acum media a scăzut la doar 1,6 copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: - Ce credeţi, de ce nu mai fac oamenii copii?
Femeie: - Păi nu mai fac, că vremurile sunt grele.
"Poate sărăcia?", este de părere un bărbat.
"Pentru că le e frică de angajament, viaţa din ziua de astăzi e mult prea grea şi pe viitor o să fie şi mai şi datorită guvernanţilor noştri. De aceea!", este de părere o mămică.
Aşa că anunl trecut s-a înregistrat din nou spor natural negativ, adică au fost cu 71 de mii mai multe decese decât naşteri. Iar lucrurile nu se vor îmbunătăţi, spun specialiştii.
"Ceea ce e mai rău încă nu s-a întâmplat, adică ceea ce urmează va fi mult mai rău decât ceea ce este în momentul de faţă. Analizele arată că în 2050 vom fi aproximativ 15-16 milioane. Asta înseamnă efectiv o sinucidere", este de părere sociologul Gelu Duminică.
La faptul că botezurile sunt mai puţine decât înmormântările se adăugă fenomenul emigraţiei.
Dacă emigraţia a avut o tendinţă de scădere, de la aproape 200 de mii de români în 2010, la 161 de mii în 2013, tendinţa s-a inversat în 2014, iar anul trecut am avut un record de aproape 220 de mii de români care au plecat din ţară.
"Din păcate foarte multora din cetăţenii României noi nu le oferim aproape nimic, avem cerere. Şi atunci omul pleacă acolo în societăţile în care simte că i se oferă mai mult: respect, economie mai puternică, sustenabilitate, educaţie mai bună, sănătate mai bună, libertate, putinţă de a se exprima", explică sociologul Gelu Duminică.
Datele arată, însă, că anul trecut alte 165 de mii de persoane au venit în România, aşa că trăgând linie suntem pe minus cu "doar" 53 de mii de persoane.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!