In scandalul prin care Fiscul a declarat evazionisti 15.000 de copii, statul da vina pe software. Cine raspunde pana la urma
Sa nu credeti ca s-a gasit vreun vinovat pentru gafa facuta de Fisc, prin care 15 mii de copiii au fost declarati evazionisti si pusi sa plateasca taxe pe alocatie.
Scandalul condamnat de premier, care si-a cerut scuze si a anuntat ca vor fi pedepsiti responsabilii, a ramas astfel fara nicio sanctiune. Seful Fiscului spune ca de vina este o anomalie, iar deciziile respective vor fi anulate. Insa aceasta anomalie a speriat si pus pe drumuri zeci de mii de romani.
Dupa ce a fost oprita operatiunea "impozitarea" copiilor pentru conturile de alocatii, premierul a cerut in sedinta de guvern sa "cada capete" pentru eroarea comisa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Vreau pana maine sa imi spuneti si pe cine sanctionam", cerea Ponta.
Joi insa, vinovatul n-a mai aparut. "Nu m-ajuta cu nimic sa spun ca vine din trecut. A fost generata de ordonanta 125 din 2011 toata aceasta situatie", a spus Ponta.
Expertii sustin, insa, ca ordonanta la care face referire premierul nu are nicio legatura cu situatia de fata. Asta pentru ca legea sanatatii, in vigoare inca din 2006, prevede clar ca nici un copil nu va datora vreodata contributii la stat.
"Pentru copii, pentru pensionari care obtin niste venituri sub o anumita suma, pentru persoanele cu handicap, pentru studenti, aceasta contributie nu se datoreaza", spune Gabriel Sincu, expert in sisteme de taxare.
Eroarea ar fi de fapt in programele informatice ale ANAF. "Cineva care a facut un soft pana la urma, in baza caruia se transmit niste decizii de impunere, nu a avut in vedere toate datele problemei", mai spune Sincu.
Pe langa copii au primit somatii de plata pentru contributia la sanatate si peste 60 de mii de oameni fara contracte de munca. In 2012 acestia ar fi avut venituri din investitii pentru care acum sunt toti datori fiecare 468 de lei la sanatate.
"Dar cum ne-a gasit pe toti la fel? Unul are 8 lei, unul un leu. Toata lumea are 1 leu la SIF Crisana si 8 lei la Muntenia. Va dati seama? Pune oameni de 80 de ani pe drumuri, pai nu e bataie de joc?!", a spus un barbat.
Si romani plecati in strainatate au fost vizati de Fisc.
"Din 2000 sunt plecat, sotia din 2002 si imi vine sa platesc pe 2012. Intrebarea mea e care-i raspunsul? Nu, nu, nu inteleg! Si se mai pune problema "haideti in tara ca va facem... " Ce va facem in tara?!", a spus alt barbat.
Seful Fiscului le-a promis tuturor ca legea va fi modificata.
"Este o anomalie legislativa. Nu am facut altceva, doar am aplicat cadrul legal si lucrurile nu pot fi corectate decat prin modificarea cadrului legal existent. Acele decizii de impunere care au fost deja emise vor fi retrase, anulate", a spus Gelu Diaconu, presedintele ANAF.
Premierul a spus ca legea va fi modificata saptamana viitoare prin Ordonanta de urgenta.