In litigiile de munca, in 3 cazuri din 4 castiga fostul angajat!

16-11-2009 00:00


Criza aglomereaza tribunalele. Fostii salariati isi reclama sefii ca i-au concediat abuziv, iar numarul dosarelor cu litigii de munca este de 10 ori mai mare decat in 2008.

Desi, de regula, angajatii castiga, putini mai cer si reincadrarea pe posturi. Ei sunt interesati mai ales de banii pe care i-ar fi luat daca ramaneau in functii. La Tribunalul Bucuresti, zilnic se judeca 70-80 de litigii de munca. In 3 din 4, castiga fostul angajat, in prezent somer.

Apar si cazuri in premiera: soferul unei ambasade, concediat de curand, si-a luat avocat si cere reangajarea. "Este chemat in judecata un reprezentant diplomatic al unui stat strain. Concedierea cum a fost facuta? Simplu, doar cu notificare verbala, de maine nu mai lucrezi la noi, si nu i s-a mai permis accesul", spune avocatul.

Pe langa societati comerciale sunt chemate in instanta si institutii de stat. Secretariatul General al Guvernului apare reclamat in patru dosare.

De regula insa, fostii angajati isi cer doar salariile pierdute si prea putini risca sa se intoarca in locul din care au fost alungati. Codul Muncii prevede ca cel concediat sa primeasca banii din ziua in care a primit instiintarea si pana in ziua in care instanta ia o decizie.

Specialistii in Resurse Umane spun ca disponibilizarile pot fi anulate usor daca sefii nu respecta pana la virgula legea.
 

Daca, legal, instanta trebuie sa se pronunte in 15 zile de la intrarea procesului pe rol, in avalansa de dosare judecatorii dau verdictul si in 5-6 luni.
 

Tags: legi,

VIDEO PROTVPLUS.RO