In goana dupa bani, statul ii executa silit pe cetatenii cu datorii
Speriate de numarul tot mai mare de datornici, primariile au pornit razboiul cu toti cei care uita de taxe si impozite pentru case ori masini. Sunt vizati si ghinionistii care au adunat multe amenzi. Din pricina lor isi pot pierde locuinta.
In anii trecuti, autoritatile locale ii pasuiau pe rau platnici, care adunau penalitati, dar pana la urma le achitau.
In 2010, insa, pe fondul crizei, orice leu la bugetul local conteaza, asa ca edilii nu mai trec cu vederea intarzierile. Numai in cele sase sectoare ale capitalei au fost trimise in ultimele doua luni peste 200.000 de somatii de plata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta este primul pas, pentru ca in faza urmatoare directiile de taxe si impozite trec la popriri pe salarii. Adica trimit patronului unde lucreaza cel care are datoria un titlu executoriu prin care il obliga sa-i opreasca lunar angajatului pana la o treime din leafa.
In cazul firmelor, primariile cer bancilor sa le blocheze conturile. Cei care nu au venit, dar au bunuri, sunt executati silit si isi pot pierde casa sau masina daca nu platesc.
Edilii sustin ca, in 90% dintre cazurile cu restante, bucurestenii nu-si platesc impozitele la masini si case pentru ca sunt insotite de amenzi. In sectorul 6 sunt cetateni care au adunat mii de lei in ultimii doi ani.
In sectorul 1 numarul restantelor este cu 50% mai mare, fata de anul trecut. La sectorul 4, din 250.000 de datornici, 78.000 au primit somatii, urmate de executari.
La Timisoara, oficialii fac munca de detectiv, ca sa recupereze orice suma.
Restantierii s-au inmultit mai mult de cand au crescut impozitele.
La inceputul lui 2010 impozitele si taxele locale au fost majorate in medie cu 14%, pentru ca in a doua jumatate a anului sa urmeze noi cresteri. Le resimt cei care au masini de peste 2.000 de centimetri cubi si cei care detin mai multe locuinte.
Primariile incearca sa adune cat mai multi bani si pentru ca anul acesta guvernul le-a scazut cota ce le revine din taxele si impozitele stranse.